Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Grupa građana okupljena oko udruženja "Komšije sa Dorćola" izašla je na ugao ulica Venizelosove i Gundulićevog venca u vreme zabrane kretanja protestujući zbog izgradnje trolebujske mreže koja je nastavljena i za vreme vanrednog stanja. Dorćolci su tako dali podršku predstavnicima opštine Stari Grad koji već nekoliko dana unazad pokušavaju da zaustave ove radove koji se izvode isključivo za vreme policijskog časa.

Građani su, kako nam je sa lica mesta rekao Marko Bastać, predsednik opštine Stari Grad, izašli na ulice jer pre svega ne žele da im se ukida trolejbuska linija koja povezuje Slaviju i Vasinu i da zahtevaju da se radovi koji se od 27. aprila obavljaju prekinu.

Marko Bastać, Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Prvo su došli predstavnici opštine Stari Grad kako bi se prekinuli radovi u policijskom času, jer te radove niko ne može da kontroliše. Zapravo, oni se izvode već drugi dan od 18 časova, pa do pola 2 noću, odonosno kada počne policijski čas, što u prevodu znači da ne postoji nikakva kontrola. Radnici su zamoljeni da se povuku jer ne znamo da li imaju sve potrebne dozvole za rad. Osim toga, sve se čuje dok traje policijski čas, čak i muva, a kamoli bageri i to ljudima jako smeta. Dali smo im obaveštenje da prekinu i to se nije dogodilo, a onda su i građani izašli da se bune. Ovo je prva blokada radova za vreme vanrednog stanja. Nakon što su građani izašli, izašli su i pripadnici MUP-a i upozorili građane da ako ne poštuju mere, da će biti svi legitimisani i privedeni. U tom trenutku sam pregovarao da firma prestane da radi večeras, a da se građani vrate u domove, oni su poslušali i vratili se u domove. Ja sam tu i dalje. Radnici ne odlaze sa lokacije. Opet ćemo sutra biti ovde u 18 časova. Na žalost, to je jedini način da ova vlast prekine da radi to što radi. Jer građani su se izjasnili da ne žele ovo!“, rekao nam je Marko Bastać.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Jedan od učesnika večerašnjeg protesta Goran L. kaže za Nova.rs da je protest bio spontan, u želji da se zaustave noćni radovi kojima se građani protive.

„Nakon običnih patrola došla je i marica, ali se policija brzo povukla. Dva upozorenja, nismo se pomerili. Policajci su nakon toga počeli da oblače rukavice i jakne, a radnike je poslovođa odveo. Postalo je napeto u jednom trenutku kada se pojavila i policija u civilu, ali su se i oni povukli i otišli u roku od dva minuta. Mi smo se razišli nakon nekih desetak minuta. Spontano da ne može biti spontanije. A ja sam ponosan na svoju malu zgradu, iz nje je nas 11 bilo na večerašnjem protestu. Inače, svake večeri smo ovde prilično glasni u 20.05“, kaže Goran i dodaje da građani neće tolerisati samovolju gradskih vlasti i radove koji kreću čim počne policijski čas.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Cela ova situacija traje već skoro šest meseci, pošto se građani ovog dela Beograda protive izmeštanju trolejbuske okretnice sa Studentskog trga na Donji Dorćol, te postavljanju trolejbuskih stubova kroz prilično uske ulice. Grad Beograd nameravao je da proširi trolejbusku mrežu, ali u isto vreme i da ova vozila na struju izmesti sa Trga republike i Studentskog trga, te da ih do postojećeg depoa u Dobračinoj i Dunavskoj ulici dovede novim, zaobilaznim putem. Situacija je sada eskalirala, jer su uprkos svemu poslednjih dana i to u vreme kada je svima zabranjeno da izađu iz domovi bageri ipak počeli da kopaju u Žorža Klemansoa.

Inače, udruženje građana „Komšije sa Dorćola“ je u saopštenju „upozorilo javnost da se građevinski radovi na izgradnji trolejbuske mreže na Donjem Dorćolu obavljaju u vreme policijskog časa i da nadležni organi odbijaju da zaštite građane ovog dela Beograda koji se protive izgradnji, već štite interese izvođača radova“.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Radovi u ovom delu Beograda obavljaju se isključivo u toku zabrane kretanja, a stanari danima pokušavaju da nadležnima ukažu na brojne nepravilnosti. Sve je kulminiralo 27. aprila kada da je firma ATM BG d.o.o. u Venizelosovoj i Ulici Žorža Klemansoa nastavila građevinske radove odmah po početku policijskog časa, i nastavila ih tokom noći“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su stanari donjeg Dorćola, koji su do sada izlaskom na ulicu sprečavali kršenje zakona, „bili onemogućeni u obavljanju svoje građanske dužnosti“.

Marko Bastać, Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Kako navode, na molbe policiji da izađe i izvrši uviđaj, građani su upućeni na Građevinsku inspekciju, koja nije odgovarala na telefonske pozive.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Kako su radovi nastavljeni i tokom noći, buka nekoliko bagera i više desetina radnika, uglavnom bez maski, često zbijenih na malom prostoru, postala je nepodnošljiva i stanari su reagovali negodovanjem sa svojih terasa i prozora. Nakon toga se pojavilo nekoliko policijskih vozila sa uključenim rotacionim svetlima, praćeno grupama ljudi u civilnoj odeći, i stalo u zaštitu izvođača radova. Stanari su odgovorili još jačim protestom, a policija je ostala da, poput privatnog obezbeđenja, sačeka rano jutro i kraj radova“, navodi se u saopštenju.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Podseća se da su novembra prošle godine počeli, kako navode, „mirni protest građana, nezadovoljnih izvođenjem radova na postavljanju trolejbuske mreže zbog brojnih nezakonitih radnji, tehničkih nedostataka i netransparentnog postupanja, kako Grada Beograda, kao investitora, tako i angažovanog izvođača radova, ATM BG doo“.