Foto:Nova.rs

Tražeći odgovore na niz nedoumica o državnoj maturi koju treba da polažu a o kojoj nedovoljno znaju, srednjoškolci okupljeni pod kapom neformalnog udruženja „I mi se pitamo” predali su prosvetnoj vlasti peticiju s 25.000 potpisa protiveći se uvođenju ovog ispita i ističući da je koncept nedovršen, da nema definisan kraj.

Zbog toga su danas učenici Gimnazije u Kraljevu, održali štrajk upozorenja. Oni su se okupili u dvorištu ispred škole kako bi poslali poruku da moraju da dobiju sve odgovore. U međuvremenu će pojačavati proteste.

Generacija srednjoškolaca koja je sada treći razred, koja je do sada bila viđena kao prva koja će polagati državnu maturu, a koju su nadležni uveravali da će još prošlog septembra znati šta čeka za kraj srednjeg obrazovanja i upis na fakultete, još nema jasnu sliku o tome.

Foto:Nova.rs

“Obećane su nam i zbirke za pripremu za polaganje najvažnije provere znanja na prelazu iz srednjeg u visoko obrazovanje, ali i one su „na dugom štapu” i dalje u pripremi i ne očekuje se da će biti spremne pre predstojećeg septembra. Pre toga bi trebalo da prosvetni vrh propiše prag prolaznosti za svaki maturski test, jer ni to nije urađeno“, kaže Jakov Pavlović, učenik 3. godine Gimnazije.

PROČITAJTE JOŠ

Srednjoškolci nisu dobili jasne odgovore na sva otvorena pitanja među kojima su i kako će moći da promene fakultet, ili da studije upišu naknadno, ne u godini u kojoj su završili srednju školu, i kako će se na visokoškolske ustanove upisivati đaci koji su maturirali po starom modelu.

“Svima smo se obraćali. I ministarstvu i fakultetima. Nema odgovora. Ni iz Gimnazije nam ništa nisu rekli. Pominje se da će državna matura biti pomerena za 2025. Ali, nas to ne zanima. Hoćemo odgovore. Pozvaćemo i učenike ostalih škola na proteste”, kaže Eva Jakić, učenica 3. godine Gimnazije.

Foto:Nova.rs

Proba državne mature kao simulacija ovog ispita na nacionalnom nivou planirana je da se održi od 31. maja do 2. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar