Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) istakla je danas da se nada da će nova Vlada Srbije otvoriti što pre socijalni dijalog i zatražila povećanje plata prosvetara za još 12 posto u ovoj godini.

USPRS je pdosetila da povećanjem zarada od 7 posto u januaru ove godine odnos minimalne plate prema zaradi nastavnika je ispod 1:2 (35.012:66.960), a Unija navodi da se „već 23 godine zalaže za odnos 1:3, pošto platni razredi nisu zaživeli i pitanje je kada će“.

„Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 posto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu“, navodi se u saopštenju.

Unija očekuje od nove Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da će biti „odgovorniji u pogledu donošenja odluka i rešavanja dugogodišnjih problema koji se u obrazovnom sistemu samo nagomilavaju, a ne rešavaju“.

Na najavu isplate jednokratne novčane pomoći prosvetarima u iznosu od 10.000 dinara, a koju je najavio predsednik Srbije Aleksandra Vučića tokom televizijskog gostovanja, Unija je navela da to pokazuje ukupan odnos, kako kaže, države prema prosveti kao najvažnijem sistemu na kojem se temelji budućnost, razvoj i postojanost svake zemlje.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je podsetila da je kroz tri štrajka i masovno okupljanje u martu ove godine, ispred Ministarstva prosvete i Vlade Srbije iskazala svoje nezadovoljstvo i svoj stav o odlukama i postupanjima nadležnih prema celokupnom obrazovnom sistemu i zaposlenima.

„Naš zahtev od 20.000 dinara (kao trećina duga prema zaposlenima u prosveti) koji smo tražili da se isplati do kraja marta je bio vrlo realan. Ako je davanje ovih 10.000 dinara prvi korak u rešavanju
duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja“, navodi se u saopštenju.

„Spremni smo za dogovor, ali i dosledni da nastavimo borbu za bolje i kvalitetnije obrazovanje u našoj zemlji“, porčuju iz Unije.

BONUS VIDEO – Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar