Sindikat, sindikati, prosveta
Foto: N1

Posle današnjeg sastanka u Vladi Republike Srbije, kome su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović sa svojim saradnicima i predstavnici prosvetnih radnika, zaključeno je da se pregovori nastave kako bi se popravio materijalni položaj svih zaposlenih u obrazovanju, navode sindikalni prosvetari u svom saopštenju.

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučila su da posle neuspešnih višemesečnih pregovora sa nadležnima u Vladi Srbije, izađu na ulicu.

Protest je zakazan za sutra u 12 sati ispred Skupštine Srbije. Međutim, u samoj završnici priprema za protest, sindikati su dobili poziv iz Vlade da se danas sastanu i još jednom pregovaraju.

Ipak, kako saopštavaju prosvetni sindikati, pregovori se nastavljaju, a od protesta ne odustaju, te tako pozivaju još jednom sve zaposlene u obrazovanju i roditelje na sutrašnji protest.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, još pre početka školske godine, predstavnici reprezentativnih sindikata izložili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete zahteve prosvetnih radnika:

-da se odmah zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa nivoom prosečne zarade u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu

-da se odmah u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete i na osnovu formulacije radne grupe i izmeni zakonska regulativa, donesu pravilnici, izmene uredbe, kako bi se povećao broj angažovanih stručnih saradnika i poveća dodatak odeljenskim starešinama

– da se odmah pristupi definisanju i smanjenju pedagoške administracije, kroz izradu pravilnika, koji će definisati obim i oblik dokumentacije, a na predlog reprezentativnih sindikata.

Ova tri zahteva, prosvetari će ponovo sutra predati nadležnima u Vladi Srbije, s ciljem da se izbore „za kvalitetno obrazovanje u Srbiji“, što je ujedno i naziv protesta.

BONUS VIDEO: Profesori zarađuju manje od vaspitača u vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare