Foto: Shutterstock

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odustalo od zatvaranja malih škola.

Jasna Janković, predsednica ovog sindikata, upozorila je danas da Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član 31, stav 7 propisuju da obrazovno – vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju.

„Sindikati o ovoj izmeni nisu bila čak ni obavešteni, a kamo li konsultovani, i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru, imali smo šta i da vidimo. Sada se otišlo i korak dalje. U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno – vaspitni rad od prvog do četvrtog razreda, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju“, rekla je Janković.

Ona je navela da je kombinovano odeljenje sastavljeno od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika.

„Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen. Ministarstvo prosvete se pravi mrtvo i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi. Malo nam je postojećih problema, treba još dosoliti i nejasnim formulacijama zbuniti. Nisu dovoljno maltretirani prosvetni radnici, nego će sada i male škole zatvarati, život malog mesta upropašćavati, a naše koleginice i kolege ostajaće na ulici“, rekla je Janković i dodala:

„Ne uzdamo se više u dobre namere, jer ih očigledno nema ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo prosvete. Ostao nam je samo sirovi otpor neljudskom sistemu, koga osim ušteda ne zanima ama baš ništa drugo.“

BONUS VIDEO – Patrijarh „ljut“ na prosvetare zbog veronauke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare