Protest prosvetnih radnika Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je danas "hitne pregovore" o povećanju cene rada i rešavanju drugih problema zaposlenih u obrazovanju.

Taj sindikat je naveo da je po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka.

Saopštio je da je povećanje zarada od januara za sedam odsto „već sada obezvređeno inflacijom i porastom cena energenata i osnovnih životnih namirnica“.

Iz Sindikata navode da datu solidarnu pomoć zaposlenima u obrazovanju od 10.000 dinara, vide kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini.

„Iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u poslednje dve godine, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret, zbog toga što Vlada daje „preporuke“ lokalu da se pomoć isplati“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. odložena primena platnih grupa i razreda, „a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu“.

BONUS VIDEO Adžić: Država deli šakom i kapom samo za obrazovanje novca nema

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare