Foto:Jiri Sima / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Vest da se avion Antonov 12 BK srušio iznad Kavale, a koji je poleteo iz Srbije ka Bangladešu gde je prenosio naoružanje, otvorio je brojne sumnje u javnosti - da li je sve bilo legalno u poslu, zašto baš ukrajinski avion i koliko je Srbija umešana u sve ovo. Portal Tango six navodi da ovo nije izuzetak, te da je ovo treći put da se dešava.

Kako tvrdi portal Tango six, avio se srušio prema ADS-B podacima, 24 kilometara od aerodroma kod Kavale u Grčkoj. Vertikalni profil leta ne indikuje previše nagli pad ni brzine ni visine.

Kako tvrde, prve interpretacije grčkih medija su da je letelica ostala bez jednog ili više motora verovatno blizu onome što se dogodilo. Dodaju da je reč o ukrajinskim Antonovima starim gotovo 50 godina i naglašavaju da se isti tip aviona srušio dva puta u razmaku od samo 14 dana.

Komentarišući da li ovaj incident ima veze sa pošiljkom naoružanja u Ukrajinu, autor teksta Petar Vojinović ističe da je u pitanju nešto mnogo „dosadnije“.

„Radi se o bahatoj ljudskoj prirodi i primitivnom vođenju već nemoralnog biznisa nego događaju vrednom sumnje u geopolitičkom kontekstu. Ako pođemo od premise da su preprodavci municije moralno gledano jedna od najnižih kategorija ljudskog postojanja (nisu samo Srbi tu alavi za krvavim novcem, i Hrvati i gotovo svi drugi su) potpuno je logično da će za transport takvog tereta koristiti najjeftinije i najnebezbednije avione“, navodi Vojinović.

Bonus video: Srušio se Ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar