Niš Foto: Shutterstock/Creative Family

Pobednici takmičenja "Zelene ideje Balkana 2020" u kategoriji "Koncept zelene ideje" su projekti Zeleni školski dani" iz Grčke i "Rinora Handmade" iz Albanije, koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara, a u kategoriji "Razvijena zelena ideja" sa 10.000 dolara nagrađen je projeka "Grad i ja" (City&Me) iz Srbije, saopštila je danas Trag fondacija.

Pročitajte još:

U kategoriji „Razvijena zelena ideja“ sa po 10.000 dolara nagrađeni su i projekti „Čišćenje Mediterana“ iz Grčke, kao i „Pametni aditiv“ iz Severne Makedonije.

Od ukupno 21 učesnika iz sedam zemalja koji su tokom 3. i 4. septembra na onlajn događaju predstavili svoje zelene i inovativne preduzetničke ideje, u ponedeljak je izabrano petoro najboljih po mišljenju nezavisnog stručnog žirija.

Srbiju su predstavljala tri pobednika nacionalog Foruma za zelene ideje, koji je u organizaciji Trag fondacije održan onlajn, 18. juna ove godine.

U pitanju su „Mirišljave zvezdice“ Centra Zvezda iz Beograda, „Grad i ja“ Just Start DOO iz Niša, kao i projekat „Ciklo-garaža“ Planinskog biciklističkog društva BiciKLO iz Loznice.

Osim predstavnika iz Srbije, u regionalnom takmičenju su učestvovala i po tri predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne Makedonije.

Izvršna direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević rekla je da su veoma ponosni na činjenicu da je i ove godine inicijativa iz Srbije prepoznata kao jedna od tri najbolje preduzetničke ideje na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, u kojem Trag fondacija uspešno učestvuje još od 2012. godine.

Ovogodišnji pobednički projekat iz Srbije podstiče „zelene“ aktivnosti građana, koje potom nagrađuje kartama za pozorište, besplatnim parkingom, umanjenjenjem troškova za komunalne usluge grada i sličnim.

Objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, cilj „Grad i ja“ platforme jeste da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže.

Idejni tvorac projekta „Grad i ja“ Branko Krsmanović rekao je da mu je drago što konačno vide da kraj projekta znači uspešan početak njegove primene i da će „Grad i ja“ aplikacija biti dostupna za sve korisnike.

Zelene ideje Balkana (Balkan Green Ideas) je program koji Balkanska zelena fondacija sprovodi u saradnji sa nacionalnim fondacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Kosova i Severne
Makedonije, uz podršku Fonda braće Rokfeler.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar