Foto: google.maps, Privatna arhiva

Studenti druge godine kragujevačkog Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) sa Katedre za muziku u medijima, potpisali su peticiju protiv profesorke solfeđa K.P. i od fakulteta traže da im obezbedi zamenu.

Oni su, nezadovoljni radom i pristupom profesorke, u peticiji naveli 14 tačaka i isto toliko razloga zbog kojih ne žele nastavu kod K.P. Istakli su da ih ona „omalovažava i vređa“, te da studentima upućuje neprimerene komentare po osnovu verske i teritorijalne pripadnosti.

„Da li su na Kosovu svi glupi i neobrazovani, jadna deca kojima vi budete predavali“, jedna je od uvredljivih rečenica, koju su studenti naveli u peticiji i zbog koje traže zamenu za profesorku solfeđa.

Između ostalog navode, da profesorka „veći deo časa potroši na omalovažavanje znanja studenata i veličanje svog“, te da uz vređanje studenata sa Kosova, ponižava i druge vere, pre svega katoličanstvo, stoji u tekstu peticije.

Među 14 navedenih razloga, studenti su istakli i da profesorka, poruke o otkazivanju nastave, šalje u nerazumljivo kratkim rokovim i uoči samog predavanja, što predstavlja problem studentima koji nisu iz Kragujevca.

Žale se i na pedagoške metode, u kojima nemaju dovoljno pojašnjenja za gradivo sa kojim se prvi put susreću, te da im K.P. ne dozvoljava, kako piše „da vežbu završe do kraja, ukoliko naprave grešku“.

Takođe, navode i da u pandemijskoj godini na prelazu iz 2020/2021, profesorka nije držala predavanja duže od tri meseca, kao i da onlajn časovi nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta.

Negoduju i što ih K.P. prilikom omalovažavanja, kako su napisali „podstiče da joj se izvinjavaju zbog traćenja njenog vremena“.

„Ovaj problem postoji već duže vreme. I od starijih kolega smo čuli da je to konstantno ponašanje profesorke. Predali smo peticiju i nadam se da će fakultet ispoštovati sve procedure. Mi nismo tražili otkaz za K.P., to je nehumano, tražili smo samo da nam daju zamenu i da nam drugi profesor predaje solfeđo“, rekao je za Nova.rs Stefan Milivojević, jedan od potpisnika peticije.

On je dodao, da su uz peticiju dostavli i molbu dekanu da im se odloži kolokvijum, koji je kod profesorke K.P predviđen za sledeći ponedeljak.

FILUM: Proveravamo navode iz peticije

Povodom studentske peticije, Nova.rs je zatražila komentar kragujevačkog FILUM-a. Iz kabineta dekana dostavljen nam je odgovor da su upoznati sa peticijom, te da su preduzeli mere kako bi utvrdili i proverili navode studenata.

„Uprava fakulteta je održala sastanak sa profesorkom i više sastanaka sa predstavnicima studenata koji su pokrenuli peticiju. Skrenuli bismo pažnju da su u ovom procesu izuzeti zvanični predstavnici studenata, odnosno Studentski parlament i student prodekan, s toga uprava želi da uključi i legitimne zastupnike studenata, kako bismo proverili da li su navodi iz peticije prepoznati i u široj studentskoj zajednici“, stoji u odgovoru FILUM-a.

Takođe navode i da na Fakultetu promovišu akademsku odgovornost i etičko profesionalno ponašanje, ta da će dalji postupci proisteći iz takvog stava.

„Svi naši zaposleni dužni su da se odnose prema studentima u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu i profesionalnoj etici, a ukoliko su ta načela povređena postoje sankcije za zaposlene“, zaključuju u svom odgovoru predstavnici FILUM-a.

Naš portal je i od profesorke K.P. zatražio komentar na novonastalu situaciju i nezadovoljstvo studenata, ali ona do zaključivanja ovog teksta nije odgovorila na naš mejl.

Studenti su tekst peticije i svoje potpise, osim svom fakultetu, dostavili i ministru prosvete Branku Ružiću, kao i rektoru Univerziteta u Kragujevcu Prof.dr Nenadu Filipoviću.

Bonus video – Zašto su studenti prestali da ćute

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare