Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Prosvetni radnici, nezadovoljni uslovima rada, održaće "Protest za spas obrazovanja" u sredu, 30. marta, sa početkom u 11 časova, ispred Ministarstva prosvete Srbije.

„Nastavnici su obespravljeni, katastrofalnog materijalnog stanja, bez autoriteta i ugleda kako kod đaka, tako i kod roditelja. To je rezultat decenijskog i sistematskog urušavanja sistema obrazovanja, a samim tim i nastavnika kao stuba i nosioca tog sistema“, navodi se u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola.

Kako dalje ističu, ponižavanje nastavnog kadra nastavljeno je usvajanjem seta Zakona iz oblasti obrazovanja koji su
izuzetno problematični i loši za ceo sistem. Naime, „oni degradiraju i nipodaštavaju obrazovanje, a nastavnika stavljaju u položaj pukog prezentera bez ikakvih prava i ugleda“.

Posebni kolektivni ugovor (PКU), kao jedan od najjačih akata za prosvetne radnike, produžen je bez ikakvih izmena i dopuna uz blagoslov četiri reprezentativna sindikata.

„Zašto nije dato saopštenje ministra prosvete i rečeno da je PКU produžen bez ikakvih izmena i dopuna? Svi smo ostali nemi na ovaj brutalan način donošenja propisa od suštnske važnosti za prosvetne radnike“, poručuju prosvetari.

Prosvetni radnici trenutno imaju zahteva koje prenosimo u celosti:

1. Poštovanje uredbe koju je Vlada donela 1:2,89 po kojoj bi osnovna plata nastavnika bila 102.000 dinara. Ne žele tetkice milostinju, a ni mi ne tražimo ništa više od onog što nam pripada na osnovu odluka Vlade Srbije.
2. Želimo da, kao što je svuda normalno, javne službe imaju isti PКU i da plate budu približno iste, shodno platnim razredima.

3. Želimo da odeljenja nemaju više od 20 učenika, jer samo tako se na najbolji način može održavati nastava u srednjim stručnim školama
4. Želimo više umetničkih škola, jer kultura jednog naroda ogleda se kroz kulturno dobro
5. Želimo transparentnost plata. Da se tačno pokaže koliko je topli obrok, a koliki regres
6. Želimo sistematske preglede na svake dve godine.
7. Želimo smenjivost direktora i da se više koleginica i kolega upozna sa rukovođenjem
8. Tražimo da se uredbom Vlade nastavnik zaštiti

9. Tražimo zabranu mobilnih telefona u učionicama
10. Da bi pokazao ozbiljnost i svrhu postojanja sindikat mora da ima kancelariju i tehnička sredstva neophodna za rad.

Prema njihovim rečima, štednja na nastavnicima izražena je i vidljiva u radu svake Vlade. Iako je do sada svaki premijer isticao kako je obrazovanje prioritet prioriteta i kako će se ovoj oblasti posvetiti posebna pažnja, na kraju se uvek ispostavilo da je obrazovanje „poslednja rupa na svirali“. Dokle to ide najbolje se vidi po tome što se štedi čak i prilikom isplaćivanja prekonormnog rada.

„Nastavnici su zakinuti gde god je to moguće“, navode nezadovoljni prosveti radnici u saopštenju.

Kako navode, vlast nikada ne pokušava da poboljša budžet za prosvetu. Ogromna sredstav nestaju u sivoj ekonomiji. Više se troši i veći su gubici nekih sporednih stvari poput održavanja voznog parka ili krađu struje, nego što se ulaže u poboljšanje materijalnog položaja nastavnika.

BONUS VIDEO Vaspitači poručuju vlastima: „Moramo biti zdravi, biti zdravi“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare