Rektorat Beogradskog univerziteta. Foto:Nemanja Jovanović

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić najavio je danas da će se u narednom periodu preduzeti više aktivnosti po pitanju povraćaja imovine BU, koja je u toku Drugog svetskog rata pretrpela veliku štetu, a Univerzitet dugo vremena nakon rata nije imao pravo da njom upravlja.

Ðokić je na sednici Saveta rekao da će čitav proces trajati određeno vreme i dodao da postoje razni sudski postupci po tom pitanju.

Univerzitet u Beogradu, Matica srpska i SANU su u maju 2018. godine Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde podnele Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od nacionalnih ustanova i zadužbina koje su u njihovoj upravi.

PROČITAJTE JOŠ

U februaru 2021. godine održan je sastanak rukovodioca SANU, BU i Matice srpske sa premijerkom Anom Brnabić, koja je tada iskazala podršku zahtevu za restitucijom oduzete imovine i obećala odgovor nadležnih organa u roku od mesec dana. Međutim, kako je danas rekao predsednik Saveta BU Aleksandar Popović, do odgovora nije došlo.

Na sednici je poručeno da Univerzitet želi da sa Vladom dogovori koji vid i oblik restitucije imovine je realno moguć. Savet Univerziteta je jednoglasan u tome da pitanje restitucije imovine mora da bude rešen, kako se navodi u pismu koje je upućeno premijerki Brnabić, na društveno i budžetski prihvatljiv način. Senat Univerziteta takođe je pružio podršku restituciji.

BONUS VIDEO: Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar