upis na fakultete
Foto: Google maps

Sutra počinje prijava kandidata za osnovne akademske studije na fakulete u Srbiji, a prijemni ispiti biće održani od 29 juna do 5 jula. Jedna od tema Jutarnjeg programa "Probudi se" na TV NOVA S bila je to što budući brucoši neće moći da pokušaju da se upišu za više fakulteta jer će se termini preklapati.

Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, priča zašto je tako.

„Obično se dekani sa srodnih fakuteta dogovaraju, pa mislim da je ove godine bilo nedostatka komunikacije. Ipak, rok je da se svi održe u pet dana, pa mora biti preklapanja, ali ne verujem da je to učinjeno namerno“, kazao je on.

Rekao je i da je problem od ranije oko tog višestrukog prijavljivanja što neki fakulteti prvo imaju veliki broj prijavljenih, pa posle nemaju dovoljno studenata.

„Moguće je da je neko ovo uradio da bi se to izbeglo. Ali svake godine prijemni se održavaju u jednoj nedelji“, kazao je Bulat i sitakao da je to i sada i uvek veliko opterećenje za kandidate, roditelje, nastavnike.

Opterećenje su i nove vesti oko zaraze koronavirusom, pa je pitanje i kako će to uticati na prijemne i ispite.

Pročitajte još:

„Lekar sam, pa me dodatno brine situacija, ali i kako će Krizni štab doneti odluke za ispite. Na nekim fakultetima neće moći da se organizuju ispiti ako se smanji broj ljudi. I na to smo skrenuli pažnju Kriznom štabu. Nikad nije dobro ako nema prijemnih ispita, kao što je bilo 1999. Učenici težih škola su drastično oštećeni“, kazao je prof. dr Bulat.

Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata, nadovezao se i kazao da ti ispiti ne postoje bez razloga. A osvrnuo se i na kronu.

„Na fakultetima ima zaraženih, uglavnom je to jednocifreno, u domovima ima 12 njih, ali na vreme su otkriveni. Za sada je situacija pod kontrolom, ali videćemo danas malo više jer zaseda Krizni štab, kazao je Todorović.

Prof. dr Bulat je dodao i da su na fakultetima sve mere sprovedene u skladu sa preporukama Kriznog štaba. Istakao je i da će, ako bude drastičnih promena koje onemoguće prijemne ispite, sve biti dogovarano sa nadležnim institucijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar