U ponedeljak, 12. oktobra obeležava se svetski dan borbe protiv artritisa. U Srbiji će on biti obeležen pod sloganom "Sve je u vašim rukama", u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije i Udruženja reumatologa Srbije.

Dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije u jutarnjem programu NOVA S ističe da od hronične zapaljenske autoimune bolesti u Srbiji boluje više od 70.000 odraslih, i preko 2.000 dece.

„Boluju i mladi ljudi, deca. Važno što pre otkriti bolest i važno je  čime se ona leči. Od 2006. godine pacijentima u Srbiji je na raspolaganju desetak bioloških lekova sa različitim oblikom dejstva. Međutim, problem je što mali procenat pacijenata može da dobije ovu terapiju – svega tri odsto“, ukazuje Lapčević.

Ona ističe da se Udruženje bori da što više obolelih dobije ovu terapiju.

„Borimo se da ovaj prosek sa tri odsto podignemo na bar 10 odsto koliko on iznosi Evropi, borimo se da što veći broj obolelih može da dođe do inovativne terapije“, istakla je dr Lapčević.

Kako navodi, posle borbe za dostupnost lekova, sledi borba da građani shvate da su oni glavni „igrači u ovoj igri“.

„Mi se kao udruženje trudimo da pomognemo ljudima da dođu do biološke terapije, a onda ih učimo da su sami glavni igrači u ovoj igri, da bi ovi lekovi delovali.To znači da moraju da promene životni stil – da legnu do 22 sata, da dovoljno spavaju, da preko dana odmore. Jer, pored bolova, otoka, sledeći simptom je opšta malaksalost i slabost. Trećina je do leka, trećina do lekara, a trećina do nas samih – koliko se trudimo da nam bude bolje, tako će nam biti“, zaključuje dr Mirjana Lapčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar