printscreen

Ekološki aktivisti su drugi put u Jojkićevom dunavcu između Krnjače i Borče zatekli mrtve labudove i ribe. Ovo je drugi put u poslednja dva meseca, da je voda Dunava u ovom delu gotovo crna i da se kao posledica dešava pomor ptica.

Ekološki aktivista iz Eko udruženja „Pančevački rit“ Zoran Janković u „Probudi se“ na televiziji Nova S objasnio je sta se zapravo dešava u Jojkićevom dunavcu.

„Posle nepuna dva meseca opet imamo istu situaciju, gde je došlo do uginuća mladih labudova i pataka. Vikendaši su u subotu prijavili tri mlada i jednog starijeg labuda, alarmantno je da se na kraju Jojkić dunavca nalazi Borča pumpa koja ubacuje vodu u kanalsku mrežu Pančevačkog rita. Na samo kilometar odatle juče smo našli još dva mrtva labuda. Alarmirali smo republičke inspektore veterine, ne zna se još šta je uzrok. Jedan labud je poslat na obdukciju, čekamo rezultate“, objasnio je Janković.

U okruženju Jojkić dunavca nema proizvodnog pogona niti bilo kakve firme koja ispušta otpadne vode, takođe tu nema ni velikog broja vikendaša, pa je prava misterija zbog čega se ovo dešava. Janković kaže da postoji bojazan da nije neka bolest među pticama.

„Po priči starijih alasa kubici Dunava su puni mulja od fekalija sa kolektora Koteža i Borče, kanalizacione cevi su pukle i taj otpad je dolazio u dunavske kubike, pa kad se Dunav povuče povlači i taj mulj u Jojkić dunavac i tako nastaje zagađenje“, objašnjava Janković i dodaje da je u junu inspekcija utvrdila da nije bilo trovanje u pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare