I oni koji putuju i mi koji se bavimo turizmom ovog leta smo dobili dobre lekcije. Sledeće godine treba da primenimo ovo iskustvo i pokušamo da ispravimo sve greške koje su se dešavale, rekao je u jutarnjem programu NOVA S Nenad Blagojević, turistički radnik i autor portala "Priče sa dušom", komentarišući različita iskustva koja su naši turisti imali tokom odmora. Aleksandar Seničić, direktor JUTA, ukazao je na značaj standardizacije smeštaja u domaćem turizmu.

Pandemija koronavirusa prinudno je promenila navike građana Srbije kada je reč letovanju.

Iza nas je po svemu neobično leto – ostali smo uskraćeni za putovanja van zemlje, dok je mali broj dostupnih destinacija prouzrokovao da pojedini letovanje u Srbiji plate više nego što vredi pružena usluga.

Ipak, sagovornici u jutarnjem programu „Probudi se“ ukazuju da su se mnogi građani konačno uverili u ne toliko poznate turističke potencijale Srbije.

„Najveća mana domaćeg turizma je ta nestandardizacija – imamo veoma lošu kontrolu šta se nudi na tržištu i pod kojim uslovima“, izjavio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA .

To je, kako navodi, dovelo do toga da na tržištu Srbije postoje drastične razlike u smeštaju.

„Mnogo je neregistrovanog smeštaja, iako je promenjen zakon koji sve to olakšava. Potrebna nam je bolja kontrola i standardizacija usluga, ali i infrastruktura“, istakao je Seničić.

Kako navodi – konačno smo shvatili da i tokom godine moramo da putujemo i lepo provedemo produžene vikende.

„Otkrili smo nove destinacije – Arilje, kupanje na Rzavu, Goliju, Ivanjicu…“, rekao je Seničić.

On je podsetio da su gubici srpskog turizma, zbog pandemije, proceneni na 150 do 180 miliona evra, i da je ovom sektoru neophodna državna pomoć.

„Hotelijeri su pomoć već dobili, a još se nadam da će država prepoznati ovu katastrofalnu situaciju i pomoći i turističkim agencijama, vodičima i kolegama koji se bave prevozom“, istakao je Seničić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare