Foto: Shutterstock

Neće biti produžetka roka za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, potvrdio je za Nova.rs ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić. Oni moraju da se iskoriste do 20. novembra, kako bi ugostiteljima novac mogao da se refundira ove godine.

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je inicijativu Ministarstvu turizma da produži važenje ovogodišnjih vaučera za odmor u Srbiji do 20. decembra, što je mesec dana duže od propisom predviđenog.

Ministar turizma, međutim, u izjavi za Nova.rs objašnjava da produžetak roka nije moguć.

„Građani vaučere mogu da podignu sve do 15. oktobra, ali moraju da ih iskoriste najkasnije do 20. novembra. Nemoguće je da se ovaj rok produži, jer bi to napravilo problem sa plaćanjem obaveza prema ugostiteljima. Reč je o refundaciji troškova prema njima što je fizički ogroman posao“, kaže Rasim Ljajić.

Zimska „tura“ vaučera podeljena je u februaru, a naknadno je, rebalansom budžeta koji je Vlada Srbije usvojila krajem aprila, tokom trajanja vanrednog stanja, opredeljeno još dve milijarde dinara za 400.000 novih turističkih vaučera za građane.

„Od tih dodatnih vaučera do sada je podeljeno oko 106.000. Ostalo je još dovoljno za zainteresovane građane koji mogu do 15. oktobra da podignu ovogodišnje vaučere“, istakao je Lajić.

Šta je s turistima

Činjenica da veliki broj vaučera nije podeljen razumljiv je po dva osnova – novi porast inficiranih od korone, kada se očekivalo zatišje tokom leta, razlog je što su pojedini građani odustali od odmora, naročito oni stariji.

 

Sve više ugostitelja

Prošle godine je 1.450 ugostitelja omogućavalo građanima odmor uz vaučere. Ove godine, zbog korone, naši građani bili su uglavnom upućeni da odmaraju u Srbiji. Tako je i broj ugostitelja koji prihvataju vaučere porastao – na čak 2.176, pokazuju podaci Ministarstva trgovine i turizma.

Uz to, godišnje u Srbiji uz vaučere letuje manje od 200.000 ljudi.  Ove godine, uz 160.000 onih koji su uzeli vaučere u prvoj polovini godine, i 106.000 onih koji su to učinili od nove ture, taj broj je već uveliko – premašen.

Zvanični statistički podaci potvrđuju da je pad u turizmu zanemarljiv, kada je reč o broju noćenja domaćih turista – on je svega 3,2 odsto niži u ovom julu, u odnosu na jul 2019. godine.

Problem je što je stranih turista značajno manje – pad juli 2020. na jul 2019. je čak 85,3 odsto.

Koliki će ovo udar predstavljati za srpski turizam pokazuje činjenica da se upravo od stranih turista u ovoj godini, a pre korona krize, očekivao priliv od čak – milijardu evra.

U julu je u Srbiji zabeleženo 193.912 dolazaka turista i 737.398 noćenja.

Među banjskim mestima po interesovanju turista, nevezano za vaučere, prednjači Vrnjačka Banja, dok je Zlatibor ubedljivo najzanimljiviji ljubiteljima planinskog turizma.

U banjskim mestima u Srbiji u julu je zabeleženo 81.519 dolazaka turista, od kojih je 79.007 domaćih. Kada je reč o planinskim mestima, u julu ih je posetilo 41.900 gostiju, od kojih je svega – 1.765 stranih.

Deo novca hotelijerima

Kako je napomenuo ministar turizma – država je izdvojila 1,46 milijardi dinara kao direktnu pomoć za kategorizovane hotele na teritoriji 68 opština. Najveći deo ovog iznosa obezbeđen je upravo iz sredstava prvobitno namenjenih za vaučere.

„Od dve milijarde dinara za vaučere, 900 miliona dinara je preusmereno za pomoć hotelijerima. Sasvim dovoljno novca ostalo je i za vaučere ukoliko poraste interesovanje građana za njih do sredine oktobra“, istakao je Ljajić.

Hotelijeri, čije poslovanje je u ovoj godini izuzetno ugroženo, za pomoć države mogu da se prijave do 15. septembra.

Prvi put manje penzionera

Penzioneri su uvek do sada bili najbrojniji korisnici turističkih vaučera. Sada je, zbog korone, situacija drugačija.

„Zbog straha od koronavirusa palo je interesovanje penzionera za letovanje u Srbiji, pa se prvi put beleži veći broj korisnika vaučera među zaposlenim građanima. Od ukupnog broja podeljenih vaučera, u njihovim rukama je 42 odsto, dok su penzioneri uzeli 41 odsto ukupnog broja vaučera“, navodi Ljajić.

Foto: Shutterstock

 

Ostatak čine nezaposleni – 12 odsto, i studenti koji su za letovanje podigli tri odsto ukupnog broja vaučera.

Sokobanja na prvom mestu

Našim građanima za odmor uz vaučere je najzanimljivija – Sokobanja. Čak trećina ukupnog broja vaučera odobrena je za smeštaj u ovoj banji. Iako svaki treći odmara u Sokobanji, veliki broj turista letuje i na Zlatiboru, u Prolom Banji, Banji Vrujci…