Foto: Aleksandra Petrović

Kragujevački Zavod za stomatologiju od početka pandemije radi 24 sata, a kako je načelnica ove ustanove Jelena Klačar ispričala prilikom gostovanja u jutarnjem programu "Probudi se" na televiziji Nova S, zbrinjavaju čak i ljudi koji su obolovi od koronavirusa.

Odlično organizovan sistem i disciplinovano poštovanje propisa, doktorima i pacijentima ubrzava i olakšava rad. Kako bi se smanjile gužve u čekaonicama, svi dolaze u zakazano vreme, a prema rečima načelnice, poštuju se sve mere zaštite.

„Kao prvo, mi radimo sve stomatološke intervencije, ali prema protokolima za zaštitu od širenja COVID-19. Ti protokoli odnose se na dezinfekciju radnog prostora, ordinacija i svih prostorija, drugi se tiče lične zaštitne opreme radnika i nezdravstvenog osoblja, dok se treći tiče procedura prijema pacijenata“, rekla je načelnica ovog Zavoda.

Kako je dodala, ova institucija ima svoje koordinatore, koji organizuju rad na osnovu koga se efikasno obavljaju sve intervencije.

„Mi imamo naše koordinatore, koji se svojim radom sve organizuju. Trude se da imamo svu ličnu zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstava, zahvaljujući kojima možemo da sprovodimo stomatološke intervencije“, rekla je ona.

Ona je istakla i da je Zavod u prvom talasu koronavirusa u Srbiji, a kada je na teritoriji naše zemlje bilo uvedeno i vanredno stanja, imali znatno manji broj pacijenata u odnosu na trenutni period.

„Kako su popuštale mera, broj pacijanata se povećava. Mi radimo na zakazane termine i primamo urgentna stanja, a takva zbrinjavamo bez zakazanih termina“, navodi ona.

Ističe i da lekari u ovom Zavodu popravljaju ljude i COVID pozitivnim pacijentima, a te intervencije obavljaju se u posednom delu, poštujuće sve propisane zaštitne mere u cilju suzbijanja širenja zaraze.

„To smo napravili saradnju sa našim Domom zdravlja u Kragujevcu i kovid ambulantnom. Uz poštovanje protokola, koji su vezani za takve pacijente, prošli smo obuku za oblačenje i svlačenje te zaštitne opreme, koja je za jednokratnu upotrebu“, dodale je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar