Foto:EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

"Metar moga sela" u vreme pandemije i policijskog časa postao je traženiji od metra kvadratnog u centru Beograda. Međutim, trgovci novoizrađenim stanovima u gradovima ne odustaju od namere da cene ostanu visoke. Cene nekretnina će pod uticam cele situacije vezane za koronavirus ipak početi da padaju, kaže reporter NovaS koji je istraživao ovu temu Radovan Seratlić, gostujući u jutarnjem programu "Probudi se".

Primer da se izgradnja nekretnine na selu pokazala kao pun pogodak u vreme koronavirusa, jeste i kuća u šumadijskom selu Badnjevac, spisateljice i novinarke Jelice Greganović.

Ova drvena kuća, koja se po svom izgledu stapa sa prirodom u svom okruženju, bilo je utočište Greganović u vreme korone.

Sa njom i drugim vlasnicima, graditeljima i prodavcima nekretnina razgovarao je reporter Radovan Saratlić, koji u Jutarnjem programu NovaS kaže da se svima koji su ovakve kuće izgradili pre korone, investicija višestruko isplatila.

Potražnja za ovakvim kućama je, kako kaže Seratlić, mnogo veća od ponude, pa su mnogi prodavci montažnih kuća rezervisani sve do kraja godine.

Ipak, prodavci nekretina u gradovima odbijaju da priznaju da te lokacije trenuno nisu toliko tražene.

„Tržište nekretnina kao da odbija da prizna da će cene nekretnina morati da padnu i da stan u centru grada više nije toliko popularan“, kaže Seratlić.

On napominje da se na tržištu nekretinina i dalje puno manipuliše cenama.

„Kuća od 50 kvadrata košta između 10 i 15 hiljada evra. Oko deset hiljada je siva gradnja, dok sa 15.000 već imate ključ u ruke. U poređenju sa stanom u Beogradu, koji je adaptiran od neke garaže ili suterena, pa ga platiš 60 ili 70 hiljada evra, ovo je odlično rešenje“, objašnjava on.

Kako kaže, „tržište se batrga i stanovi koji su pre korone koštali 70.000 evra su sad 73.000“, ali kako kaže, to će morati da se promeni.

„Ali hajde da otkrijemo, krajem godine će morati to da se odrazi i da dođe do pada cena nekretnina“, tvrdi Seratlić i poručuje onima koji su zainteresovani da ne žure sa kupvinom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare