patrijarh srpski Porfirije, Uskrs, poslanica
patrijarh srpski Porfirije Foto: FoNet

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da kada god dođe na Kosovo, a naročito kada poseti svetinje kosovsko-metohijske kao što su Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogordica Ljeviška, u dubini svoga bića oseća da se vratio kući.

Srpski patrijarh je u Pećkoj patrijaršiji učestvovao na redovnoj sednici Sinoda i posetio je manastir Dečani, a nakon toga istakao je da ima doživljaj da je došao u same korene, svoga ličnog postojanja, narodnog i duhovnog bića.

„Veoma je važno što manastiri postoje. Tu se uznosi molitva, pre svega za braću i sestre koji pripadaju našoj svetoj crkvi, i našem narodu, ali i za sve ljude koji pre svega žive na KiM, nezavisno od toga kom narodu pripadaju i na koji način se mole. Međutim, isto tako ovde se uznose molitve za mir čitavog sveta, i nigde nije čistija i snažnija u većem kontinuitetu postojanja molitva, kao što je to molitva u svetinjama pravoslanim, kao što je to molitva i u ovakovoj svetinji kao što je manstir Dečani“, istakao je patrijarh.

On je napomenuo da su Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogordica Ljeviška, naš dom, ali su i dom svih ljudi dobre volje.

„Bog je Bog svih ljudi, svi smo stvoreni po slici i prilici božijoj i svi smo pozvani da se trudimo da gradimo jedinstvo. Zato je važno ovde reći, da je važnije od svega da razgovaramo, da kakvi god bili nesporazumi ulažemo napore da nikada ne odustanemo od potrebe da probelem rešimo razgovorom, dijalogom, koliko god on trajao“, poručio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, naše svetinje Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogordica Ljeviška i drugi manastiri su baština SPC, prenosi Kosovo Onlajn.

„Zato ne treba da vas čudi što su sve pobrojanje svetinje pod zaštitom UNESKO-a. Trebamo svi da uložimo napor, kao što čine monasi i monahinje, da se ovakve svetinje, pogotovo iz 14. veka, nešto što je ljudski rod najuzvišenije mogao da da, i svi čionioci dobrnamreni trebaju da ulože napor da se one očuvaju, i da imaju značaj za nas koje su imale kroz istoriju značaj, jer jesu naše nasleđe naše srpsko, ali i za sve druge ljude“, kazao je patrijarh Porfirije.

BONUS VIDEO – Porfirije: Svaki rat je poraz za čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar