Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs. Vesna Lalić/Nova.rs

Obustava rada privatnih vrtića odložena je za 21. novembar, nakon sastanka Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda (UPPU) s članom Privremenog organa Grada Beograda prof. dr Vladimirom Obradovićem.

„Nakon svih dešavanja u prethodnim danima, Skupština saveza UPPU Beograda želi da obavesti javnost, roditelje i sve svoje članove da je postignut pomak i ostvarena mogućnost da privatne predškolske ustanove imaju mogućnost da odaberu da li će u budućem radu omogućiti roditeljima da nastave da subvenciju dobijaju kao i do sad, Ili će se javiti na Javni poziv i uz saglasnost roditelja ta sredstva primati na svoj račun”, navodi se u saopštenju Skupštine Saveza UPPU Beograda.

Iz saveza navode i da tekst nove odluke koja je vrtićima dostavljena 15. novembra 2023. godine uz tekst Javnog poziva i propratni dopis Sekretarijata sadrži i dalje mnogo tehničkih i pravnih nejasnoća.

“Skupština Saveza UPPU Beograda danas je donela odluku da se najavljena obustava rada odlaže do utorka 21. novembra 2023. godine, do kada očekujemo odgovore relevantnih insititucija na pitanja i dileme koje imamo”, kažu iz Saveza UPPU Beograda.

Današnjem sastanku Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda prisustvovao je i Vladimir Obradović pozvao je ovo udruženje da najavljeni štrajk odlože kako bi od gradske uprave dobili dodatno pojašnjenje zbog čega je doneta ovakva odluka.

„Važna vest za sve roditelje čija deca idu u privatne vrtiće! Završio sam sastanak sa Savezom udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda koji su još prošlog ponedeljka najavili štrajk vrtića i zamolio ih da štrajk odlože. Odlazeća beogradska vlast na čelu sa Aleksandrom Šapićem lošom politikom i lošim porukama dovela je do toga da će 23.000 dece tokom štrajka imati skraćeni boravak u vrtićima, čime se narušava normalno funkcionisanje velikog broja beogradskih porodica. Zalažem se za transparentnost u radu i za to da mere koje se donose moraju biti sistemska rešenja“, naveo je Obradović na društvenoj mreži „Iks“.

Podsetimo, odluku o obustavi rada privatni vrtići su doneli nakon što je Grad Beograd najavio promenu u načinu prebacivanja subvencija za decu čiji boravak u privatnim vrtićima refundira Grad iz budžeta. Ovo bi podrazumevalo da se novac ubuduće ne uplaćuje roditeljima kao do sada, već direktno na račun predškolske ustanove.
***
BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić o subvencijama za privatne vrtiće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar