Foto: princfilippress

Princ Filip, u pratnji supruge princeze Danice i sina princa Stefana, prisustvovao je danas u Sremskim Karlovcima, proslavi stogodišnjice uspostavljanja srpske patrijaršije.

Liturgiju u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u prisustvu svih arhijereja SPC služio je patrijarh srpski Porfirije.

Princ Filip poručio je da mu je velika čast što je kao čukununuk Kralja Petra I i praunuk Kralja Aleksandra I prisustvovao proslavi ovog značajnog jubileja i početku zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Princ Filip sa zadovoljstvom podseća da je njegov pradeda, kralj Aleksandar I kao tadašnji regent, imao značajnu ulogu u ujedinjenju srpskih pravoslavnih crkava. On ne samo što je davao podršku ovom procesu, nego je bio i njen inicijator. On podseća da je odmah po dogovoru sa Carigradom, sredinom juna 1920. godine, regent Aleksandar (potonji Kralj Aleksandar I) doneo ukaz kojim je ozakonjeno ujedinjenje Srpske pravoslavne crkve, a proglašenje Patrijaršije je zakazano za 12. septembar iste godine.

”Moj pradeda Kralj Aleksandar I bio je inicirao da se prvi srpski patrijarh ujedinjene SPC ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji. Ceremonijal ustoličenja patrijarha Dimitrija u Pećkoj Patrijaršiji obavljen je 28. avgusta 1924. i bio je ispunjen istorijskom simbolikom i uspostavljanjem direktne veze od prvog patrijarha iz vremena Nemanjića, pa drugim vaspostavljanjem 1557. i trajanjem do 1776, s vremenom Karađorđevića“, podseća princ Filip.

„Ponosan sam na sve što su moji preci učinili za naš narod, našu državu i našu Crkvu, a na današnji dan, posebno sam ponosan na ulogu koju je moj pradeda Kralj Aleksandar I imao u ujedinjenju srpskih pravoslavnih crkava i vaspostavljanju Srpske patrijaršije i zbog toga sam posebno srećan što sam danas sa svojom porodicom bio u Sremskim Karlovcima, zajedno sa patrijarhom Porfirijem i arhijerejima naše svete crkve“, istakao je princ-naslednik Filip.

Foto: princfilippress

Pored prinčevskog para Karađorđević i brojnih vernika, Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, izaslanik Predsednika Repubike Srbije i ministarke pravde Maja Popović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimira Roganovića i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

Bonus video: Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar