Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević rešio je da učestvuje u rešavanju problema bitnih za građane – pobunio se protiv uništvanja Vračara, ne slaže se ni sa projektom Rio Tino. Njegov aktivizam nije ostao neprimećen, zbog toga je postao i meta napada u javnosti bloskoj SNS vlasti. Na njega se okomila i bivša supruga predsednika države Ksenija Vučić koja je konstatovala da porodica Karađorđević živi na račun države. Sve su to više nego dovoljni povodi za razgovor sa Filipom Karađorđeviće.

Postali ste na neki način aktivista i borite se za zaštitu životne sredine, zalažete se i za očuvanje Vračara, šta Vas je podstaklo na tu borbu?

Danica i ja stavljamo nasledje i tradicionalne vrednosti u korist modernih ideja koje zastupamo. Etika i snazno umetnicko nasledje koje je Danica stekla u porodici iz koje potice, odrastajuci u Parizu bas kao i ja kroz svoje skolovanje i svoj zivot u Sevilji i Londonu naucilo nas je da postujemo jednu epohu i da zastitimo ono sto su stvorili nasi preci. Naš grad i naša država moraju da se očuvaju, to je odnos koji imamo prema sebi. Nastojimo da vaspitavamo našeg sina da se suprodstavi svemu što misli da narušava ono što je stvoreno u prošlosti a da ima istorijsku vrednost. Volimo i poštujemo svoju državu i njeno kulturno-istorijsko nasleđe ne možemo nemo posmatrati kada se to nasleđe uništava.

Na kakve ste sve reakcije naišli zbog te Vaše borbe i ukazivanja na probleme i da li je zbog toga bilo i neke vrste pritisaka na Vas?

Reakcije su podeljene, ali hvala Bogu pozitivnih reakcija je više. Ne kažem „hvala Bogu“ zbog sebe, već zbog toga što veći broj tih pozitivnih reakcija znači da kao narod nismo otupeli i oguglali na nepravdu i bezakonje. Ja nisam političar, ali imam svoj stav i volim Srbiju. Istorijski značaj dinastije je kolektivno nasleđe koje smo svi u obavezi da čuvamo a posebno mi koji smo direktni naslednici loze Karadjordjevica.

Postoji li još neki problem u Srbiji na koji biste javno ukazali i pobunili se protiv toga?

Postoji niz problema na koje bih ukazao i pomogao da se oni prevaziđu i reše. Na tome ću zajedno sa svojom suprugom Danicom i saradnicima raditi tokom nastupajuće 2022. godine u okviru Fondacije koju smo osnovali a koju ćemo uskoro prezentovati javnosti. Danas dinastija Karađordjević treba da neguje vrednosti koje nas vezuju za naše slavne pretke, kulturu i tradiciju ali u novom i modernom obliku što Danica i ja postujemo i predstavljamo kroz naše svakodnevne aktivnosti.

Kakav je Vaš stav prema projektu Rio Tinto zbog kojeg se diže prađina i organizuju protesti u Srbiji?

Mislim da je moj stav o Rio Tintu poznat svima. Apsolutno sam protiv tog i svih sličnih projekata koji uništavaju životnu sredinu i narušavaju ekološki sklad naše zemlje. Kada je reč o ekologiji, moramo raditi na podizanju svesti ka ekoloskim i odrzivim ciljevima koji treba da budu projekat cele zajednice. Naša dužnost je da budemo sa svojim narodom i da zajedno prolazimo kroz sve izazove koji su pred nasim drustvom. Ali isto tako nasa je dužnost da stvorimo jedan održiv svet u kojem ce naša deca biti slobodna i zdrava. Sve sto radimo danas imaće posledice u budućnosti, i trudimo se da idemo u pozitivnom pravcu. Napredak je značajan i neminovan ali je važno da bude u skladu sa očuvanjem životne sredine.To je pitanje budućnosti naše dece.

Kako vidite vašu ličnu ulogu i ulogu porodice Karađorđević u Srbiji?

Moja porodica i ja lično nemamo nikakvu zvaničnu ulogu u Srbiji. I to bi moglo a i moralo da se promeni. Sve naše aktivnosti, svi naši projekti bazirani su na ličnoj inicijativi. Mi smo jedina nevladajuća Kraljevska porodica u regionu čiji status i obaveze nisu regulisane zakonom. Rumunija, Bugarska, Grčka, čak i Albanija i Crne Gora su pitanje svojih dinastije regulisale zakonom i oni imaju definisan položaj u okviru državnog sistema i državnog protokola, tako da svoje kontakte i svoju reputaciju stavljaju apsolutno na korist svojih država. Da li nas naši prijatelji i rođaci iz kraljevskih kuća pitaju zašto je to tako? Naravno da nas pitaju. Da li imamo odgovor na to njihovo pitanje? Nemamo. Moj otac, maćeha i maćehina kćerka žive u Dvorskom kompleksu na Dedinju koji je u vlasništvu države i država finansira njegovo održavanje čini mi se od 2004. godine. I u taj odnos ja nisam ukljucen i drago mi je zbog toga. Ali to ne znači da je status Karađorđevića u Srbiji regulisan. U svakom slučaju moja supruga Danica, Stefan i ja smo ovde, u Srbiji, i ne planiramo iz nje da odlazimo. Trudićemo se da u skladu sa svojim mogućnostima budemo na korist našoj državi i našem narodu. I veoma smo srećni što nas je narod tako lepo i srdačno prihvatio. Siguran sam da će doći dan kada će i država shvatiti da smo mi daleko iznad dnevne politike i ideoloških podela i da možemo biti samo od koristi Srbiji.

Bonus video: Petar drugi poslednji jugoslovenski kralj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare