Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ Filip Karađorđević, koji je podržao borbu građana protiv eksploatacije litijuma u Jadru, zbog svoje reputacije i pozitivnog imidža u narodu, nije se našao na udaru čelnih ljudi Srpske napredne stranke i provladinih tabloida, ali ga komentari takozvanih „botova“ vladajuće partije na društvenim mrežama nisu zaobišli.

„Pozdravljam i zahvalan sam administraciji Srbije što je poslušala glas nezadovoljnog naroda. Lepa reč otvara i gvozdena vrata. U Srbiji je i za vreme kraljevine i danas živeo slobodan čovek građanin a ne podanik. Imamo dugu istoriju građanske svesti i ona je čuvar slobode Srbije“, napisao je Princ Filip na Tviteru, uz fotografije građana na blokadi kod Sava Centra, kao i iz sale Narodne skupštine, nakon što je vlast odlučila da ispuni dva osnovna zahteva sa protesta.

Uz ogromne poruke podrške ispod tvita, našao se i nemali broj komentara na koji su korisnici tvitera već navikli, a koji se, sa profila bez pravog imena, prezimena i slike, sa nasumično izabranim nadimcima, pojavljuju ispod svakog „posta“ koji se ne uklapa u politiku aktuelne vlasti, preciznije Srpske napredne stranke, piše Danas.

– „Gde bi nam bio kraj da nismo imali Karađorđeviće“, „Šta pričaš ti, malo se bolje informiši“, „A u Jugoslaviji za vreme kraljevine…?! Nekako ste se olako odrekli ostalih teritorija van Srbije. Uzgred, ne beše li Srbija za vreme kraljevine francuska kolonija po pitanju rudnika?“, „Da me ne mrzi da tražim sliku – strana delegacija, doručak na Belom Dvoru, mama i tata ovog „gospodinčića“ su domaćini, a srebrni escajg, kao i stolnjaci sa grbom i akronimom SFRJ… A da ne spominjem šta se sve još nalazi u dvoru koji uzurpiraju, a da im ne pripada…“, „Ajde mani se politike, ne ide ti“ – samo su neki od komentara sa anonimnih profila, koje korisnici društvenih mreža nazivaju „botovima“. One uvredljive, na ličnoj osnovi, nismo želeli da navodimo.

Komentarka koja se izdvojila imenom i prezimenom, bila je bivša supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ksenija Vučić, koja je Karađorđeviću poručila:

– Ah,“administracija“… To ste se sami dosetili, sigurna sam. Delujete baš tako – duhovito i vispreno… Nego, ne smeta kada „administracija“ plaća boravak porodice u Srbiji? Ili su „zahvalnost“ i „pristojnost“ reči čije značenje vam još nisu preveli – napisala je Ksenija Vučić.

Podsetimo, Princ Filip Karađorđević ranije je na svom Tviter nalogu podelio spot Organizacije „Kreni – promeni“, koja se protivi eksploataciji litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji, tačnije u dolini Jadra, čime je izazvao ogroman broj pohvala i pozitivnih komentara na društvenim mrežama, građana koji se protive da kompanija sa takvom reputacijom eksploatiše pomenutu rudu na našim prostorima.

Samo par dana ranije princ Filip sa svojom suprugom Danicom podržao je inicijativu da se jedna od centralnih beogradskih ulica, Krunska, utvrdi kao prostorno kulturno-istorijska celina, kako bi se ista zaštitila od takozvanog „investitorskog urbanizma“.

Bonus video: Imaju li protesti i blokade puteva budućnost

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare