Beogradski sajam i Beograd na vodi Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Nenad Nedomacki

Da bi se proširio Beograd na vodi, Beogradski sajam će, po svemu sudeći, morati da se iseli. Njegova nova lokacija biće, kako se pretpostavlja, tik pored novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, pored kog će se, između ostalog, graditi i multifunkcionalni kompleks "EXPO 2027". Iako je tokom uvida u Prostorni plan za nacionalni fudbalski stadion navedeno da je na uvidu i studija opravdanosti izvođenja EXPO-a na toj lokaciji, ona nije bila uvrštena ni u materijal na sajtu Ministarstva građevine, niti u štampanom izdanju. Urbanistkinja Iva Čukić podseća na značajne primere ozbiljnog debakla ovakvih projekata koji su se desili 2015. godine u Milanu i 2000. godine u Hanoveru.

„To je četiri do pet puta veći prostor od postojećeg sajma koji treba održavati i činiti konstantno atraktivnim. Sajmovi koje mi poznajemo kao što su sajam nameštaja ili knjiga, ne privlače baš mase ljudi iz inostranstva, a postojeći prostorni kapaciteti sasvim odgovaraju. Postoje značajni primeri EXPO-a koji su se desili u 2015. godine u Milanu i 2000. godine u Hanoveru. U pitanju su dva ozbiljna debakla“, navodi urbanistkinja.

Ona objašnjava šta se dogodilo u Milanu.

„U Milanu je takođe urađena prenamena poljoprivrednog zemljišta na periferiji grada i investirane su ogromne pare iz gradskog i republičkog budžeta, da bi to odmah sledeće godine propalo. Zato je Studija opravdanosti koja je morala da bude deo izloženog plana bila neophodna da bi javnost razumela o čemu mi razgovaramo. Da li je neko napravio računicu kako će to biti isplativo? Nama je jedna od primedaba bila da je grad Milano na kraju morao da izdvoji oko milijardu ipo evra kako bi se taj kompleks prenamenio pre nekoliko godina, jer kao EXPO nije mogao da opstane i nije imao odgovarajućeg investitora za kupovinu“, kaže Iva Čukić.

dr Iva Čukić, arhitektica i urbanistkinja gošća Dnevnika Foto:Nova S

U slučaju Hanover prostor je prosto propao, navodi urbanistkinja.

„On je devastiran, ruiniran i bez ikakvih korisnika. Vrlo često je to sudbina takvih projekata, to je poznato u urbanizmu, kada su u pitanju olimpijske igre ili drugi veliki jednogodišnji formati. Vama je nova infrastruktura potrebna za jednu priliku koja će se vrlo retko ponovo desiti, a arhitektonski su to specifični projekti koji ne mogu lako da se prenamene“, kaže Iva Čukić.

Pročitajte još:

Projekat „EXPO 2027“

U središtu najava o rušenju i premeštanju Sajma nalazi se projekat „EXPO 2027“. U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata.

Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta.

Beogradski sajam Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – druga faza, koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao naručilac plana stavilo na javni uvid.

Kako se navodi u tekstu, izradi ovog dokumenta se pristupilo na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona koju je donela Vlada Srbije.

Upravo će to, pretpostavlja se, biti nova loakcija sajma.

Podsetimo, zakupci lokala u sklopu sajamskih hala već su počeli da dobijaju usmena obaveštenja o tome da se polako spremaju za iseljenje, a osim toga, ugovor sa Sajmom o zakupu prostora sada je moguće produžiti samo na period od šest meseci, što ranije nije bio slučaj.

BONUS VIDEO: „Polako se spremajte, uskoro će selidba“: Da li Beogradski sajam menja lokaciju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar