huligani oštetili školu
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Neće biti onlajn prijemnog ispita za nadarene učenike, kako je ranije najavljeno, već će se prijemni organizovati u školama, kao i prethodnih godina, kada se smiri epidemiološka situacija, kažu u Ministarstvu prosvete.

Trenutno se sprovodi prijavljivanje učenika za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija – matematička, filološka, IT i druge, kao i za umetničke škole – muzičke, baletske, likovne.

U saopštenju Ministarstva prosvete navedeno je da su učenici, koji su zainteresovani da upišu specijalizovana odeljenja, popunjavali anketu o uslovima u kojima bi se prijemni ispit mogao realizovati od kuće.

Došlo se do zaključka da nemaju svi učenici dostupnu opremu za realizaciju ispita na daljinu i da oko 10 odsto od do sada prijavljenih učenika nije u mogućnosti da polaže prijemni onlajn.

„Da bi se ispoštovao jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je pođednaka dostupnost obrazovanja za sve učenike na celoj teritoriji Srbije, Ministarstvo će realizaciji ovih ispita pristupiti na dosadašnji način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru“, navodi se u saopštenju.

Navode da će do tada srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave.

„Napominjemo da pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju ovakav oblik pripreme za polaganje prijemnih ispita“, stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram