Film Beskućnik Dendi Foto: MCF MegaComFilm/Promo

U objektima u Prihvatilišu za odrasla i stara lica u Beogradu trenutno je 89 korisnika. Svakog novog korisnika koga sklonimo sa ulice i pružimo mu priliku za bolju budućnost, time smo mnogo uradili, izjavila je za RTS gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Nataša Stanisavljević rekla je za RTS da je u ovom trenutku na smeštaju u Prihvatilišu u Kumodraškoj ulici, kao i u dodatnom objektu na Vračaru koji je otvoren kako bi imali dovoljno mesta za sve one kojima je potrebna pomoć ove zime, ukupno 55 korisnika.

„Od početka samog hladnog talasa, od oktobra, 14 novih korisnika je primljeno na smeštaj. U ovom trenutku još uvek nemamo preteranu količinu zahteva korisnika za smeštajem. Ono što je važno da u ovom trenutku nemamo nijedan zahtev na čekanju. Kada je reč o broju korisnika koji smo zbrinuli ove godine to je 89“, kaže Stanisavljevićeva.

Dodaje da je 39 korisnika napustilo smeštaj za odrasla i stara lica, a da je zahvaljujući centrima za socijalni rad dobilo trajni smeštaj. „Oni nisu vraćeni na ulicu, već su dobili novu šansu, novu mogućnost“, ističe gradska sekretarka.

PROČITAJTE JOŠ: 

Govoreći o statistici od prošle godine, Stanisavljevićeva kaže da su na smeštaju imali ukupno 196 korisnika, te da kada Prihvatilište nije radilo, centri za socijalni rad su sa privatnim domovima i drugim ustanovama uspeli da onima kojima je pomoć tada bila potrebna, zbrinu.

„U vreme pandemije niko nije ostavljen bez krova nad glavom i nikome nije bila neukazana pomoć kome je bila potrebna. Nikog nismo ostavili na ulici“, ističe.

Zaštita od korone

Stanisavljevićeva kaže da su na vreme organizovali sa centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama, da korisnici budu testirani na koronavirus, pi-si-ar testom, koje je besplatno, te da radnici centara za socijalni rad odvoze korisnika do zdravstvene ustanove ili iz zdravstvene ustanove dolaze.

„Po dobijenom negativnom pi-si-ar testom, korisnik se prima u ustanovu. Dužan je da 14 provede u izolaciji“, objašnjava.

Da bi se smanjio rizik od zaražavanje, dodaje, obezbedili su dva dodatna objekta za korisnike, na Vračaru i Autokomandi, te da su otvorili prošle godine tri prihvatna centra.

„U Kumodraškoj zbog epidemioloških mera nije moguće da dolaze sa ulice kako bi dobili obrok ili kako bi se ugrejali, mi smo zato omogućili tri dodatna objekta u Beogradu, koji su otvoreni kao dnevni centri, kojim rukovodi Crveni krst Grada Beograda – na Vračaru, Starom gradu i Paliluli, gde su građani mogli svaki dan da dođu“, kaže Stanisavljevićeva.

Dodaje da su u prihvatnim centrima mogli da dobiju i higijenski paket, paket odeće, kao i da se vakcinišu, piše RTS.

Pravo na dokumenta i pomoć

Prema Zakonu o prebavilištu, kaže gradska sektarka, osobe bez krova na glavom mogu da se prijavljuju na adrese centara za socijalni rad, kao i da tada dobijaju lična dokumenta i ulaze u sistem socijalne zaštite kada imaju prava i na druge pomoći.

„Svakog novog korisnika koga sklonimo sa ulice i pružimo mu priliku za bolju budućnost, mi smo mnogo uradili. Zato ne odustajemo i zato ćemo ove zime biti sa njima“, ističe.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević zaključuje da je trenutno 10.000 korisnika narodne kuhinje, te da 54 punktova ima u Beograda, kao i da Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše hranu.

 

 

****

Bonus video:  Plavi autobus, mobilni centar za pomoć beskućnicima u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar