Aleksandar i Ljudevit Foto:privatna arhiva

Da ljude ne treba deliti po boji kože, nacionalnoj, verskoj i bilo kojoj drugoj pripadnosti, a u ovom slučaju na Hrvate i Srbe, i da su političke elite budale kojih se treba kloniti najbolje svedoči priča našeg sugrađanina Aleksandra Selaković koji se bavi uslugama prevoza, iako je završio Vojnu akademiju.

Naime njega je prošle nedelje zaustavila policija u Nemačkoj, ali je vozilo kojim je prevozio robu bilo opterećeno, odnosno pretovareno, zbog čega se našao u veoma nezavidnom položaju. Naš sagovornik navodi da nije ni slutio da je višak 900 kilograma, a zaustavila ga je tamošnja policija.

„Ljubazni policajci Sibil i Wolf su mi saopštili da me moraju iskljućiti iz saobraćaja dok ne rasteretim vozilo. Nisam znao, u momentu, šta da radim. Nije teško naći nekog da vam preuzme 400 do 500 kilograma, ali za nepunu tonu – to je već problem“, kaže Aleksandar za Nova.rs.

Ipak je imao sreće. Nakon pola sata pozvao ga je kolega koji mu je rekao da pomoć stiže, i to otac njegovog kuma, po imenu Ljudevit iz Gospića.

Foto: Shutterstock

Paketi su pretovareni i oni su krenuli dalje na put uz dozvolu policije. Prema njegovim rećima, nakon što je sa Ljudevitom proveo 24 sata, saznao je da je njegov spasilac pukovnik HVO-a u penziji, ranjavan, zarobljavan i mučen u logoru. Zato teško hoda, a kolena su mu uništena.

„Ono što me fasciniralo je činjenica da u njemu nema ni traga od mržnje, podozrenja, nacionalizma. Ljude deli na dobre i loše. Čak mu je i snaja Srpkinja, ujne i teča koga voli kao oca“, kaže naš sagovornik. Ljudevit se ne uklapa u većinu, ne poznaje mržnju jer nema mesta njoj u tako širokogrudom čoveku. Sve današnje političke elite na tlu bivše Jugoslavije njegov „spasilac“ smatra – opasnim budalama kojih se treba kloniti.


„Na rastanku u Zagrebu, ostavio mi je adresu, rekavši da su njegova vrata za mene uvek otvorena. I siguran sam da to nije fraza, zaista tako misli. Ljudevit je LJUDINA, i ponosan sam na to što je moj prijatelj“, zaključio je Aleksandar.

Čačani upoznati sa ovom pričom slažu se sa Aleksandrom. Naša sugrađanka Snežana Majstorović godinama letuje na hrvatskom primorju (osim ove koju je izostavila zbog epidemije) i kaže da nikada nije doživela nikakvu neprijatnost.

„Nikada mi niko u Dubrovniku nije ni popreko pogledao, a kamoli rekao nešto ružno. Tamo se osećam kao kod svoje kuće. Porodica kod koje godinama odsedam me doživljava bukvalno kao rod. I oni smatraju, baš kao i ja da atmosferu mržnje stvaraju političari sa obe strane, naše i njihove. Godinama smo živeli i disali kao jedno, ne može se to izbrisati zbog ludih vlastodržaca, ali ni manjih ekstremističkih grupa kojih ima na obe strane“, kaže ona za portal Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar