Nikola Jovanović Foto:Nova.rs

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je odlučio da nema mesta za postupke protiv TV Pink i RTS po prijavi Biroa za društvena istraživanja, koji je ukazao na to da su od 1. do 30. septembra 2021. godine „prepozitivno“ izveštavali o predsedniku Republike Srbije, jer “prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija”.

Kada REM uputi ovakav odgovor, on zapravo u skladu sa ranijim postupanjima šalje poruku da pozitivnog izveštavanja nikada nije previše.

To je u direktnoj suprotnosti sa onim na čemu se zasniva profesionalno i objektivno novinarstvo, na šta je, verujem, i hteo da ukaže BIRODI. Zakon o elektronskim medijima u članu 47. predviđa da je pružalac medijske usluge dužan da obezbedi slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Na RTS prvenstveno, jer je javni servis, ta ravnoteža je daleko od postignute, pa zapravo više postupaju kao servis vladajuće koalicije nego građana. Funkcionerska kampanja predsednika, premijerke i ministara praktično i ne staje, pa opozicija, koja je potpisala Sporazum o izbornim uslovima, koji se tiče i medijskog nastupa, teško da može da se nada nekakvom uravnoteženom pristupu.

Tumačenje REM samo ukazuje na to da se vlast neće odreći dominantnog položaja u medijima pod njenom kontrolom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar