Foto: Nenad Nešović

Žitelji sela kroz koje prolaze auto-putevi Miloš veliki i Moravski koridor od 15. februara započinju sa svakodnevnim višečasovnim blokadama petlje u Pakovraću.

Kako kažu, očekuju dolazak više stotina građana iz Čačka, Lučana, Ivanjice, Kraljeva i Požege, a koji su nezadovoljni sudskim procesima koji traju više od tri godine zbog cene zemlje koja im je oduzeta za izgradnju ovih saobraćajnica.

Velikom broju građana su eksproprirane i porušene kuće u kojima žive – i mnogi za to još uvek nisu dobili nikakvu naknadu, dok je nekima isplaćen samo deo sredstava.

Iako je izvršni direktor „Puteva Srbije“, Zoran Drobnjak obećao porodicama koje su pogođene eksproprijacijom da će u sudskim postupcima ostvariti fer kompenzaciju – sada, zbog sabotaže nadležnih organa, ljudima se uskraćuje čak i ta mogućnost.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, poslednjih nedelja, Viši sud u Čačku obara presude Osnovnog suda u Čačku i vraća ih na početak, budući da „Putevi Srbije“ sada insistiraju kod veštaka koji daju mizerno niske cene, a neki od njih su čak i pravosnažno osuđivani zbog prevara.

„Prijavili smo blokadu policiji i pozivamo sve ljude koji su u problemu zbog ekspropijacije da dođu na blokadu na Sretenje od 12 do 14 časova. Držaćemo je svakog dana do ispunjenja zahteva, a to je da se private presude Osnovnog suda i procene veštaka koji nisu korumpirani“, navode organizatori protesta.

Inače meštani ovih sela su pre sedam dana održali protest i ispred Gradske uprave u Čačku. Oni su naveli da im je država oduzela zemlju i oobjekte za bad badava. Ocenili su da su prevareni i izigrani.

„Sada kada počnete da gradite morate da imate rešene imovinske odnose i da ste vlasnik. Međjutim u ovom slučaju država niti je rešila imovinske odnose, niti je isplatila nadoknadu. Ponaša se siledžijski prema stanovništvu, prema građanima čija se imovina oduzima. Stambeni objekti su bili procenjeni na 350 evra po kvadratnom metru, a pomoćni objekti na 150 evra po metru kvadratnom. To smo odbili kao neralnu i uvredljivu cenu. Osnovni sud je na osnovu nalaza veštaka presudio da cena metra kvadratnog oduzete zemlje bude od 1.500 do 1.600 dinara, što sada Viši sud osporava i traži novo suđenje“, kazao je tada Rajko Radonjić iz Pakovraća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar