Krizni štab: Od 22. maja ulazak u Srbiju bez testiranja

Društvo 19. maj 202015:12 > 15:2023 komentara
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Zdravstveni krizni štab preporučio je Vladi Srbije da od petka, 22. maja više nije potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, niti posebna dozvola - kako za domaće tako i za strane državljane.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije, saopšteno je nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Krizni štab doneo je i preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR Testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno, navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) početi sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili, piše u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar