dr Stevan Baljošević
Dr Stevan Baljošević; Foto: Printscreen Youtube

Prof. dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, potvrdio je za Kosovo onlajn njegov sin dr Ivan Baljošević.

Baljošević je rođen 22. avgusta 1938. godine u Orahovcu. Doktorirao je 1975. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalizaciju iz kliničke imunologije završio je u Parizu 1975/76. godine. Teorijsku i praktičnu nastavu obavljao je od 1973. godine na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, a potom u Kruševcu i Kosovskoj Mitrovici, gde je izmešten 1999. Univerzitet iz Prištine.

Zbog širokog poznavanja infektologije i graničnih medicinskih disciplina, bio je mentor u izradi 11 magistarskih radova i 10 doktorskih disertacija, koje su s uspehom odbranjene na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Prištini.

Ceo radni vek bavio se infektivnim bolestima. Bio je načelnik Odeljenja za infektivne bolesti gastrointestinalnog trakta (1975-2000), direktor Infektivne klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini (1976-2003) i direktor Kliničko-bolničkog centra u Prištini (1993-1998).

Kao predsednik Jugoslovenske komisije za Unicef od 1984. do 1988. godine učestvovao je u sprovođenju svetskih aktivnosti za dobrobit dece u raznim oblastima, pre svega u zemljama u razvoju.

Afirmisao je stavove na opštoj primeni vakcinacije protiv zaraznih bolesti, na jugoslovenskim iskustvima, na osnovu čega su SFRJ, SRJ i Srbija dobile značajna priznanja na skupštinama Unicefa u Njujorku, Parizu, Ženevi i Rimu.

Napisao je, predstavio i publikovao 127 stručnih i naučnih radova na stručnim sastancima, simpozijumima i kongresima infektologa, pedijatara, epidemiologa, internista, imunologa, reumatologa i hepatologa u zemlji i inostranstvu, kao i na kongresima Balkanske medicinske unije i infektologa evropskih zemalja.

Bio je član je i Infektološkog društva francuskog jezika i Balkanske medicinske unije, generalni sekretar Društva lekara Kosova i Metohije, član Upravnog odbora Srpskog lekarskog društva, Saveza lekarskih društava Jugoslavije i Balkanske medicinske unije, kao i predsednik Udruženja privatnih lekara i stomatologa Rasinskog okruga.

Za vanrednog člana Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva izabran je 1985. a za redovnog člana 1988. godine.

Bio je i član predsedništva Akademije medicinskih nauka.

Za predani rad u Srpskom lekarskom društvu, Akademiji medicinskih nauka, Univerzitetu i društvenom angažmanu dobio je Zahvalnicu, Diplomu i Povelju Srpskog lekarskog društva, a 2009. godine i Nagradu za životno delo Srpskog lekarskog društva.

Dobitnik je Medalje italijanskog Unicefa, Plakete jugoslovenskog Unicefa i Plakete Saveza lekarskih društava Jugoslavije. Takođe, dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Prištine i Vidovdanskog priznanja Univerziteta u Prištini za duhovno i naučno uzdizanje univerzitetske misli.

Povodom 45 godina rada Medicinskog fakulteta u Prištini, 2014. godine u Kosovskoj Mitrovici dobio je Zahvalnicu za doprinos obrazovnom i naučnom razvoju Medicinskog fakulteta u Prištini.

Odlikovan je i Ordenom rada i Ordenom zasluga za narod SFRJ.

Iza sebe je ostavio sina doc. dr Ivana specijalistu otorinolaringologije, ćerku Biljanu profesora fizike i unuke.

Stevan Baljošević biće sahranjen u četvrtak 21. januara, u Kruševcu.

 
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare