Prof. dr Dušan Šćepanović
Prof. dr Dušan Šćepanović Foto: N1

Preminuo je profesor doktor Dušan Šćepanović, potvrdio je za RTS gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prof. dr Dušan Šćepanović je bio predsednik Transplantacione mreže Srbije (TMS) i predsednik UO Dečje unuverzitetske kliike u Tiršovoj, u Beogradu.

Ceo život je posvetio medicini, kao vrstan pedijatar – hirurg i urolog.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj bio je zaposlen od juna 1982. godine. Bio je šef ŠEF ambulantno-polikliničke službe (1988 – 1990), šef hirurgije tumora (1990 – 2001).

U aprilu 1990. izabran je za generalnog direktora UDK u Tiršovoj i taj posao obavljao je u tri uzastopna mandata.

U njegovoj biografiji navodi se da je bio najmlađi doktor nauka na katedri hirurgije Medicinskog fakulteta u istoriji.

Master studije „Menadžment u sistemu zdravstvene zaštite “ na Medicinskog fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, završio je u 58. godini života i 7. godini života posle transplantacije srca kao najstariji student u istoriji oba navedena fakulteta.

Vanredni profesor Medicinskog fakulteta postao je 1998. godine, a pre izbora za redovnog profesora hirurška karijera prekinuta 2006. zbog teške bolesti i transplantacije srca u Gracu. Šćepanović je gotovo 15 godina živeo sa transplantiranim srcem.

Doktor Šćepanović objavio je više od 150 naučnih radova.

Doprinos zdravstvenom sistemu
Dao je doprinos zdravstvu Srbije kao direktor UDK u Tiršovoj od 1990 – 2001.

Zatekao je kliniku u katastrofalnom stanju i prostorno – građevinski, tehnološki i kadrovski. Organizovao je najveću donatorsku akciju u istoriji srpskog zdravstva kada je donatorskim i državnim sredstvima u Dečju kliniku uloženo više od 30 miliona tadašnjih DM. Klinika je proširena za tri nivoa ili oko 5000 kvadratnih metara.

Svoj doprinos dao je i kao predsednik UO Instituta za neonatologiju od 2009. do 2013. godine.

Pored toga što je i sam imao transplataciju srca, doktor Šćepanović je dao i veliki doprinos zdravstvenom sistemu u programu transplatacije organa.

Lobirao je za zaveštanje organa i promenu tada aktuelnog Zakona. Podržao je mnogobrojne inicijative u štampanim i elektronskim medijima.

Sa svojim stručnim timom u junu 2013. sastavio je kriterijume i listu bolesti za slanje dece na lečenje u strane ustanove (sve grane dečje medicine). Inicirao i predložio tri zvanične inicijative za izmene i dopune ZOT i celokupne organizacije transplantacije organa u Srbiji.

Sa svojim timom prvi put sastavio kriterijume za transplantaciju srca kod dece, jula 2013.

Održao je predavanje po pozivu u SANU – Odbora za kardiovaskularnu patologiju (KVP) sa temom „Kvalitet života (QOL) pre i posle transplantacije organa“ decembra 2018. i time postao saradnik OKVP SANU.

Sastavio samostalno na 140 strana sa ilustracijama prvi medicinski program i idejni projekat „Tiršova 2“ marta 2019.

Rođen je 28. 11. 1955. godine u Beogradu. Bio je oženjen, otac dvojice sinova i deda troje unučića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare