Marić Vojislav Foto:SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 1. avgusta 2021. godine, u Novom Sadu, u 91. godini, preminuo prof. dr Vojislav Marić (Novi Sad, 12. 1. 1930), redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU. Ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957. Od 1955. godine do penzije prošao je sva zvanja na Univerzitetu u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu izabran je 1971. godine. Svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju Fakulteta tehničkih nauka – od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji. Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta 1955. godine i zahvalnicom Fakulteta 2000. godine.

 

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000. godine. Bio je sekretar Ogranka SANU u Novom Sadu (1993−2015), te član Komisije za izdavačku delatnost SANU, Komisije za Statut i Saveta Galerije SANU. Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.

Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svetu, među kojima su: Stanfordski univerzitet (Stanford University, the USA); Matematički istraživački centar Univerziteta u Vinskonsinu, Medison, (Math. Research Center, Madison, Wisconsin, the USA); Univerzitet u Kentakiju, Leksington (University of Kentucky, the USA); Univerzitet u Firenci (Istituto mathematico „Ulisse Dini”); Univerzitet u Fukuoki (Fukuoka, Japan), a držao je i predavanja kao gost Britanskog saveta na univerzitetima u Oksfordu (Oxford), Dandiju (Dundee), Glazgovu (Strathclyde University) i Sent Endrusu (St. Andrews).

Bio je član Društva matematičara Srbije, Američkog matematičkog društva i Evropskog matematičkog društva. U Srpskoj enciklopediji i Srpskom biografskom rečniku bio je urednik struke (matematika, fizika, astronomija). Recenzirao je radove za više međunarodnih časopisa i bio dugogodišnji saradnik referativnih časopisa Zentralblatt für Mathematik i Mathematical Reviews, za koje je napisao više desetina prikaza. Bio je član Uređivačkog odbora edicije Sabrana dela Jovana Karamate, gde je uredio knjigu Jovan Karamata: Selected Papers.

Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku nauku.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar