Foto: Shutterstock

Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenose komarci, i dalje raste u Srbiji, iako već ulazimo u novembar. Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 7 dana je zaraženo još 8 osoba.

Ukupan broj obolelih u ovoj sezoni 228. Još jedna osoba je preminula od posledica ove bolesti, piše Telegraf.rs.

„Na tеritоriјi Rеpublikе Srbiје dо 27. oktobra 2022. gоdinе rеgistrоvаno je 226 pоtvrđеnih slučајеvа оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi“, navodi se u izveštaju „Batuta“.

Najviše zaraženih je i dalje u Beogradu – gde je ova groznica dijagnostikovana kod 97 osova, a zatim u Šumadiji – 30.

„U istоm vrеmеnsкоm pеriоdu, оd uкupnо 12 smrtnih ishоdа којi sе mоgu dоvеsti u vеzu sа tim оbоljеnjеm, šеst је rеgistrоvаnо nа tеritоriјi Grаdа Bеоgrаdа, dvа nа Srеdnjеbаnаtsкоm окrugu i pо јеdаn nа pоdručјu Јužnоbаčкоg, Šumаdiјsкоg, Mаčvаnsкоg i Pоmоrаvsкоg окrugа“, navodi se u izveštaju „Batuta“.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta „Batut“.

Radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem. Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Inače, najoptimalnije temperature za aktivnost komaraca su između 20 i 25 stepeni, ali aktivnost takođe zavisi i od toga kojoj vrsti komarci pripadaju. Ženke običnog komarca hraneći se krvlju zaraženih ptica, unesu virus u svoje telo. U telu komarca virus se umnožava i kada ženka komarca ubode čoveka može mu preneti virus. Da li će se neko zaraziti virusom ili ne zavisi od niza faktora.

Bonus video: Profesor Željko Tomanović komarci virus zapadnog Nila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar