Vasiljka Perić, jedna od nekoliko preostalih Srpkinja u Đakovici, preminula je danas u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u ovom gradu
Vasiljka Perić Foto: Manastir Visoki Dečani

Vasiljka Perić, jedna od nekoliko preostalih Srpkinja u Đakovici, preminula je danas u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u ovom gradu.

Vest je potvrdila raško-prizrenska eparhija.

Sestra Vasiljka, poreklom iz Кuča, rođena je u selu Stubla kod Đakovice a do 1999. godine živela je u selu Piskote.

Posle ratnih zbivanja našla je utočište sa sestrom Poleksijom – sadašnjom Igumanijom Teoktistom i još četiri žene pored stare crkve u Đakovici, pod zaštitom italijanskog КFOR-a: monahinja Joanikija Spaić, Vasiljka Perić i Nada Isailović.

Od pogroma 2004. godine do obnove đakovičke crkve 2010, živela je sa ostalim đakovičkim sestrama u Visokim Dečanima koje je posebno volela i rado u njih dolazila.

U Đakovici sada živi Dragica Gašić koja se u svoj grad vratila pre dve godine i dve godine opstaje uz velike probleme, do mere da je njen problem praktično internacionalizovan. U manastiru su preostale još dve monahinje, ugumanija Teoktista i sestra Joanikija.

Opelo i sahranu služiće sutra 7. novembra 2022. Episkop Teodosije poslije Svete Liturgije koja počinje u 8.00 časova, piše Kossev.

***

BONUS VIDEO: Atmosfera na mitingu Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar