Foto: JOHN COLE / Sciencephoto / Profimedia, Printscreen

Ne mogu da zakažem telefonom, ni preko aplikacije “Izabrani doktor”, niti internet stranice “Moj doktor”, ne postoji nijedan način da saznam kad moj izabrani lekar radi i kad je slobodan da me primi na pregled. Jedina opcija je da, kada sam bolesna ili mi trebaju doznake, ili bilo šta drugo, dođem fizički u dom zdravlja i čekam satima kako bi me prozvao bilo koji dežurni lekar, koji je u smeni, a navodno smo digitalizovali zdravstveni sistem i čekanje je “otišlo u istoriju”, revoltirano za Nova.rs priča Branka Popović (40), koja je besomučno pokušavala da zakaže termin za pregled kod svoje doktorke u Domu zdravlja Obrenovac, što se pokazalo kao neizvodljivo. Prema rečima direktora ove ustanove, pacijenti čekaju jer lekara nema dovoljno, a oni koji su na radnom mestu, svakoga dana smenjuju se u respiratornoj ambulanti, tako da i pojam “izabranog lekara” ovde gubi svaki smisao.

Pročitajte još:

Gužve u čekaonicama doma zdravlja Obrenovac su svakodnevna i uobičajena pojava jer u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne postoji način da se zakaže pregled.

“U Obrenovcu vlada totalni javašluk. Ne mogu da shvatim da u gotovo svim ostalim domovima zdravlja u Beogradu bez problema možete da kliknete na ime lekara u aplikaciji i da vidite kad ima slobodan termin za pregled, koji potom i zakažete. Svuda osim ovde. Mi koji imamo kartone u Obrenovcu, osuđeni smo, uglavnom na celodnevno čekanje ispred ambulante, kod dežurnog lekara, koji je u tom trenutku određen da radi sa pacijentima, koji nisu respiratorni bolesnici. Uopšte ne mogu da saznam kad radi moj izabrani lekar i kad mogu da odem na pregled kod doktora kojeg sam sama birala. Organizacija je na najnižem nivou, pa čemu onda priča o digitalizaciji sistema, kad je Obrenovac još u srednjem veku”, kaže Branka, koja je posle četiri sata, dočekala da čuje svoje prezime na razglasu, koji služi za prozivanje pacijenata, i koji je jedino “čudo tehnike”, u ovoj ustanovi.

Foto: Printscreen

Iako je uspela da ode na pregled, dijagnozu i terapiju dobila je od lekara kojeg nije birala.

“Pregledala me je nepoznata osoba, lekar koji je bio dežuran u smeni. Ne razumem zašto smo birali lekare, kad nas pregleda kako ko stigne”, pita Branka.

Zakazivanje u ovoj primarnoj zdravstvenoj ustanovi nije moguće još od 15. marta 2020., bez ustručavanja i okolišanja za Nova.rs kaže dr Obrad Isailović, direktor DZ Obrenovac.

Foto: Printscreen

“Naravno da ne može da se zakaže termin kod izabranog lekara, pa to nije moguće još od sredine marta 2020. godine, kada su lekari zbog pandemije kovida 19, svakim danom išli sa jednog radnog mesta na drugo. Nikad se nije znalo ko će biti poslat u kovid ambulantu. Sada tih ambulanti nema, ali ima respiratornih. Moramo da ih raspoređujemo u te ambulante jer su tamo velike gužve”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nedovoljan broj lekara doveo je do rasula.

“Ne možemo da odredimo lekare koji će stalno biti u respiratornim ambulantama jer ih nemamo dovoljno da pokriju i njih i sve pacijente doma zdravlja, pa moramo da kombinujemo svakoga dana. Iz tog razloga nema slobodnih termina na aplikacijama, jer ti termini i da ih upišemo, ne bismo mogli da ih ispoštujemo. Imamo ogroman manjak lekara u domu zdravlja, pa kolege preuzimaju pacijente kako ko stigne u dežurstvo”, kaže dr Isailović.

Konkurs za zapošljavanje je međutim odavno otvoren, ali se niko ne javlja za posao.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Desi se da ponekad pozove neki nezaposleni doktor medicine, pa onda kaže da živi Beogradu, a na moje pitanje ‘Gde u Beogradu?’, odgovara: ‘U Mirijevu!’. Kao da je u centru grada, pa me pita: ‘A gde je taj Obrenovac?’. Posle takvog pitanja, nemamo šta dalje da razgovaramo. Ipak objasnim gde smo na mapi sveta, a onda on izjavi da mu je to ipak predaleko. Svi oni hoće da rade u Kliničkom centru, po mogućstvu u novoj zgradi. E pa ne može! A nama nedostaju pedijatri, internisti, lekari opšte medicine. Poslao sam 25 lekara na specijalizaciju, a njih sad nema ko da menja. Nažalost, cenu zabrane odlaska na specijalizacije, koja je predugo bila na snazi, a koju je uveo još ministar Tomica Milosavljević, plaćamo sada mi”, naglašava dr Isailović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On ističe da u ovom domu zdravlja uvek ima slobodnih termina.

“Ima termina svaki dan, ali mora da se čeka. Pacijenti koji su hitni zbrinjavaju se odmah, a oni koji su došli recimo za doznake, čekaju par sati. Čekanje zavisi od broja pacijenata. Ne vredi zakazivati pregled telefonom, jer opet mora da se čeka. Može da se zakaže samo terapija, odnosno da pacijent dobije doktora, koji onda otvori karton i automatski pusti u apoteku terapiju, koju pacijent pokupi i ne mora da dolazi u dom zdravlja”, kaže direktor Isailović, koji ne uliva nadu da će se situacija sa zakazivanjem promeniti u skorijoj budućnosti, jer je lekara sve manje, a pacijenata sve više, dok je sistem u zastoju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, krajem decembra 2022. državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će uskoro biti povećan broj zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i dodao da to podrazumeva i dijagnostiku i specijalističke službe kako bi se rasteretili sekundarni i tercijalni centri. Po nalogu ministarke zdravlja prof. dr Danica Grujičić, od 20. decembra prošle godine zakazivanje kod lekara specijalista moguće je preko sistema IZIS, svakoga dana u mesecu, a ne samo od 1. do 5. što je ranije bila praksa. Nažalost, u Obrenovcu je nemoguće zakazati pregled, ne kod specijaliste, već ni kod izabranog lekara, pa su najave iz Ministarstva zdravlja u praksi, još na nivou bajki za laku noć.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare