Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar rekla je na protestu ispred Vlade Srbije protiv rudnika litijuma koji želi da otvori Rio Tinto da na taj projekat nije stvarno stavljena tačka, jer je posle objavljivanja toga, izdato još 178 istražnih dozvola "da se buši sve što je naše". Istakla je da je vlast rekla da je projekat gotov, "zašto nam onda ne objasne kako se sad Rio Tinto bavi putem do rudnika, pa kupuje njive na trasi puta. Zašto je aktivno eksploataciono polje. Zašto je Rio Sava ponovo počela da potkupljuje one čije parcele su izbušene da ne vade cevi".

„Nećemo ni ‘l’ od litijuma u Srbiji“, poručila je Petković okupljenima na protestu na koji je pozvao SEOS, na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

Dodala je da „ovom zemljom drma Rio Tinto“.

Ona je rekla da je struka sa Rudarsko-geološkog fakulteta prodala svoje potpise Rio Tintu.

PROČITAJTE JOŠ

„Valjda je struka i ovo što imamo u SANU, oni rade analize i znaju koliko smo već sad zatrovani“, navela je ona.

Kazala je da je vlast prodala građane, a mi ni njih nećemo da prodamo, ovakvi kakvi su, nestručni, jadni i lažljivi, ne damo ni njih i ništa nikome u ovoj Srbiji, jer smo mi iz cerske doline“.

„Ovo neće pasti u ruke nikome. Bili su ovde 1914, 1941, sad ponovo dolaze, triput smo ih terali, teramo ih ponovo“, rekla je Petković i pokazala grumen koji je donela sa Cera, prenosi N1.

„Ovaj grumen sa Cera, sa Gučeva, sa svakog kamena koji su naši preci natopili svojom krvlju da bismo mi danas bili ovde“, dodala je i istakla da „naša deca nisu roblje rudarsko, ovo danas mora da stane“.

Poručila je da mi „nismo izdajnici, nismo mi ništa izdali, oni hože da lažu, da izvrću istinu, neće da kažu šta su izračunali – šta će Srbija da dobije, a šta da izgubi“.

„Jadar nikad neće prihvatiti rudnik. Danas smo došli da izvagamo – hoćemo li da se ukopamo ovde ili u Nedeljicama. Neće nas niko više praviti budalama. Sve su slagali“, rekla je Petković.

Zaključila je da država ne radi svoj posao, „sud radi kad smo u pitanju mi aktivsti, kad su u pitanju ovi iz Rio Tinta, onda ne radi“.

BONUS VIDEO Ekološki protest ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar