Foto: Kraljevski dvor/Nova S

Ljubodrag Grujić, dvorski heraldičar i član Krunskog saveta, otkrio je na televiziji Nova S kako su tekli razgovori o abdikaciji Petra Karađorđevića, koji se odrekao u korist svog brata Filipa svih prava koji mu pripadaju po osnovu prvorodstva u porodičnoj lozi. On je ispričao i na koji način je o ovom događaju obavešten prestolonaslednik Aleksandar, kao i zbog čega nije bio na ceremoniji u Sevilji.

Grujić je prisustvovao ceremoniji tokom koje je princ Petar Karađorđević abdicirao u korist svog mlađeg brata Filipa, a danas je u emisiji “Probudi se” objasnio šta predstavlja taj događaj i zašto je važan.

“U tom svetu postoji termin ‘pretenzicija’; iako vi niste vladajuća porodica, vi se pozivate na poslednju titulu, koju ste kao vladajuća porodica imali. U ovom slučaju, što se tiče Karađorđevića, njihova pretenzija je od Srbije i Jugoslavije, zato što su praktično stvorili i Srbiju i Jugoslaviju”, navodi on.

Pročitajte još...

On navodi da je ova abdikacija vrlo interesantna, tim pre što se one vrlo retko dešavaju.

“Ova abdikacija za republiku ne znači ništa, jer je to unutrašnja stvar porodice Karađorđević. Nema tu nikakvih politički konotacija. Oni se po svojoj prirodi, posebno mlađi Karađorđevići, koji su društveno aktivni, bave politikom iznad politike, a ne samo sa političkim partijama. S druge strane, trebalo bi reći da je odaziv političkih partija da podrže prava novog princa naslednika, Filipa, veliki. To do sada nikad nisam video”, naveo je on.

Na pitanje zašto na ceremoniji nije prisustvovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Grujić je najpre rekao da je njegov sin, princ Petar, veoma povučen čovek, koji je dugo razmišljao o abdikaciji.

“Meni se čini da je njegova prvenstvena želja bila da ovo bude vrlo mala i zatvorena ceremonija. On nije pozvao oca da dođe iz razloga što je on bio u Londonu i imao je operaciju kičme. I meni je žao što abdikacija nije učinjena u Srbiji, već u Sevilji, ali princ Petar je tražio da to bude učinjeno tamo gde je njemu najprijatnije. Što se tiče obaveštavanja, princ Petar je pozvao telefonom svog oca dan pred abdikaciju i posle dužeg razgovora, po njegovim rečima, princ Aleksandar je prihvatio to. Zatim je majka, Marija Da Glorija razgovarala sa bivšim mužem, prestolonaslednikom, a zatim je i princ naslednik Filip razgovarao sa svojim ocem. Preko njihovih svedočanstva ja znam da je abdikacija usmeno prihvaćena”, dodaje on.

BONUS VIDEO Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare