Foto: N. Jovanović

Desetak porodica iz Požege koji žive u industrijskoj zoni su ogorčeni jer, kako navode, pored svojih domova uskoro će, tvrde, dobiti i asfaltnu bazu. Oni su nedavno i protestovali zbog toga, a zabrinutost su iskazali i predstavnici većine stranaka koje deluju u tom gradu. Svi su ogorčeni ovom odlukom, ali uprkos tome, čelnici grada za sada ne daju odgovore niti nude rešenja, navodeći da nisu upoznati sa planovima investitora.

Požeška industrijska zona nalazi se na samo 500 metara od centra grada. Oživela je i kompanija „Budimka“, a na prostoru nekadašnjih fabrika sada niču građevinske firme zbog dolaska auto-puta i izgradnje obilaznice oko Požege.

I to je, takođe, zabrinulo meštane desetak porodica koje su danas okružene proizvodnim pogonima, fabrikom betona i asfaltnom bazom čije se montaža priprema.

Andrija Tanasković kaže za Nova.rs da živi u nemogućim uslovima. Prema njegovim rečima, betonska baza je na svega 200 metara od njihovih kuća od koje ne može da se živi.

„A sada, još bliže, su došli predstavnici turske firme koje planiraju da grade asfaltnu bazu. Nisam protiv da se gradi i radi, ali nam omogućite da normalno živimo. Od moje kuće asfaltna baza biće 5-6 metara. Pa tu nema života“, izričit je  Andrija Tanasković.

Kako ističe Jovan Lučić, sve domaćinstva su jedna do drugog.

„U svakoj ima dece. Mi smo u sendviču između fabrika. Tu je ‘Budimka’ koja se bavi preradom voća i povrća, tu je fabrika slatkiša“, navodi Jovan Lučić.

Meštani su do sada zakucali na sve moguća vrata lokalnih i republičkih inspekcija, ali i na vrata predsednika opštine ali bez uspeha.

„Mi želimo da ovde živimo, da udišemo čist vazduh. I mi i naša deca. Da li je moguće da se na sedam koraka od kuće gradi asfaltna baza, gde naša deca rastu, idu u školu. Predsednik opštine je neupućen, on ne zna za asfaltnu, ni za betonsku bazu. Njemu to ništa nije poznato. Ako je ovo pravna država tražimo da nas neko obavesti šta se ovde radi. Ako treba da nas isele odavde neka nas isele jer ovde života više nema“, kaže Dragiša Janković.

Izgradnja betonske i asfaltne baze podigla je i sve stranke na noge jer se nalazi na samo 500 metara od centra grada. Njeno eventualno priključenje na mazut ugrozilo bi Požegu, mesta koje je poznato po specifičnim klimatskim uslovima, odnosno čestom maglom zbog čega je vazduh obično veoma zagađen.

I ostali građani kažu da je u Požegi situacija takva da veoma često ne može da se diše.

„Nećemo dozvoliti da truju i nas, i našu decu. Ovo je nedopustivo. Borićemo se svim silama da to sprečimo“, poručuju građani Požege.

BONUS VIDEO: Zagađeni vazduh problem koji više ne sme biti pod tepihom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar