Dogašavanje požara na deponiji u Vinči trajaće nekoliko dana

Društvo 08. avg. 202110:40 > 10:41
Podeli:
Deponija Sopot pozar
Deponija u Sopotu požar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Požar koji je sinoć na deponiji Vinča je pod kontrolom, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji navodi da će dogašavanje požara trajati nekoliko dana, ali da nema opasnosti da se vatra proširi.

Goran Vesić je naveo da se trenutno na terenu nalazi pet vatrogasnih vozila, 15 vatrogasaca i pet cisterni – tri cisterne JKP „Gradska čistoća“ i dve JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Gostujući na TV Pink, rekao je da je na deponiji Vinča sinoć oko 20.30 sati izbio požar i da je tokom noći stigla i teška mehanizacija da bi se njom bacala zemlja kako bi se smeće prevrtalo i požar gasio, te da od jutros rade četiri velika kamiona teške mehanizacije.

„Požar se prostire na oko pet hektara. Građani će moći da vide dim još nekoliko dana, obzirom da će gašenje trajati sigurno dan ili dva. Požar je sada pod kontrolom, ali će njegovo dogašavanje trajati nekoliko dana tako da u tom smislu nema opasnosti da se požar proširi, što je važno“, istakao je Vesić.

Zahvalio je Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji su, istakao je, sjajno reagovali. Kako je precizirao, dojavu da je izbio požar dobili su u 20.29 sati, a već u 20.42 bili na deponiji.

Zahvalio je i svima ostalima koji su učestvovali u gašenju požara tokom noći i koji će učestvovati ovih dana jer će, ponavlja, posla sigurno biti za još dan ili dva, te da će se dim sigurno još pet, šest dana videti iz različitih delova grada, dok se požar potpuno ne ugasi.

Vesić je podsetio da je deponiju u Vinči procesom javno-privatnog partnerstva preuzela francusko-japanska kompanija „Beo čista“ i da su tamo već izgrađeni postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za proizvodnju struje iz otpada, nova sanitarna deponija sa prečišćivačem za preradu otpadnih voda.

„Deo deponije koji gori, po rubnim delovima, u procesu je zatvaranja tako da će jednom zauvek biti zatvorena i više se takve stvari neće dešavati“, istakao je Vesić.

Bonus video – Prijavljivanje divljih deponija preko aplikacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar