Dragana Sotirovski, doskorašnja gradonačelnica Niša, čiji mandat su pratile brojne afere, vratila se na radno mesto u dopisništvu Radiotelevizije Srbije u tom gradu. Žena koju su medijska udruženja označila kao jedan od najgorih primera ponašanja državnih funkcionera prema novinarima, sada bi kao zaposlena u javnom servisu trebalo da izveštava u javnom interesu.

Iz Radiotelevizije Srbije su potvrdili da se 13. avgusta vratila na mesto urednice u niškom dopisništvu, pošto joj je prestala “javna funkcija“. Dragana Sotirovski bila je šefica dopisništva RTS u Nišu dok krajem 2017. godine nije zamrzla svoj radni odnos pošto je izabrana za načelnicu Nišavskog upravnog okruga. Zatim je 2020. godine postala gradonačelnica Niša i na toj funkciji je bila sve do sredine pošlog meseca.

Tokom četiri godine na čelu Niša ostavila je, po svemu sudeći, neizbirisiv trag, na medijskoj sceni samog Niškog regiona, pa i cele države. Ali, na žalost, nije ni malo pozitivan.

Primer iz knjige kako ne treba da se ponaša

Naime, Dragana Sotirovski ušla je u “Vodič za političara”, u kom Nezavisno udruženje novinara precizira kako nosioci javnih funkcija treba da se ponašaju prema medijima,  ali kao negativan primer. U ovoj brošuri ponašanje doskorašnje gradonačelnice Niša navedeno je kao prva u nizu situacija sa domaće političke scene kako jedan funkcioner ne treba da se ophodi prema novinarima.

Dragana Sotirovski Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Pošto je novinarka “Južnih vesti” 2021. godine, kako se podseća u Vodiču, pitala da li postoji zabrana da gradski funkcioneri daju izjave tom portalu, tadašnja gradonačelnica Niša je navela da “odgovore ubuduće neće dobijati mediji koji ih zloupotrebljavaju, pogrešno prenose i izvlače iz konteksta”.

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a, ocenjuje da se Dragana Sotirovski, iako i sama novinarka, na javnoj funkciji ponašala prema medijima upravo onako kako ne bi trebalo.

“Bila je krajnje neprijatna prema novinarima, otvoreno je diskriminisala medije, nije dozvoljavala da se njene izjave na bilo koji način skraćuju, komentarišu ili stavljaju u kontekst, koji se njoj ne sviđa. To je sve suprotno i Zakonu o informisanju, ali i evropskim standardima i konvencijama koji izričito zabranjuju diskriminaciju medija”, objašnjava za Nova.rs generalna sekretarka NUNS.

Tamara Filipović Stevanović podseća na jednu moglo bi se reći i bizarnu situaciju kada je bivša gradonačelnica u pitanju.

Branio je NUNS i Južne vesti kad su je napadali

Dragana Sotriovski je kao novinarka RTS-a 2013. i 2014. godine istraživala zloupotrebe u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Sokobanji i zbog svojih otkrića dobijala čak i pretnje o čemu su izveštavala oba novinarska udruženja.

Jednom prilikom, kako se seća naša sagovornica, gostovala je upravo u podkastu “Južnih vesti” i pričala o korupciji koju je otkrila u bolnici u Sokobanji, da bi je posle toga tužila direktorka te ustanove.

Tamara Filipović Stevanović Foto: Nemanaj Jovanović/Nova.rs

“Sećam se da je NUNS zastupao u tom slučaju, kao i da su je kolege iz Južnih vesti podržale. I onda ona dođe na vlast i uvede zabranu da se tom portalu daju izjave. Njeno ponašanje kao gradonačelnice prema medijima deluje krajnje degutantno, jer upravo je ona došla iz te branše, bila je u toj koži i eto sada se u tu branšu vraća”, zaključuje generalna sekretarka NUNS.

Za odnos bivše gradonačelnice Niša i portala “Južne vesti” interesantan je još jedan detalj. Dragana Sotirovski je 2017. godine u intervjuu “Niškom portalu” pohvalila “Južne vesti” kao portal čiji novinari bez predrasuda istražuju korupciju i zloupotrebe i na osnovu dokaza objavljuju tekstove.

NUNS joj je ispod časti, ali se hvali nominacijom za nagradu

U nizu kontraverzi nekadašnje političarke, a sada opet niške novinarke treba pomenuti i njen odnos sa NUNS-om. Dragana Sotirovski je pre ulaska u politiku bila članica ovog novinarskog udruženja.

Kada je tokom 2021. godine više puta diskriminisala novinare i nipodaštavala profesiju, javili su se zahtevi da se Sud časti NUNS izjasni o njenom isključenju iz članstva. Do toga nije došlo jer je Sotirovski „zamrzla članstvo kada ju je Vlada Srbije imenovala za načelnicu Nišavskog upravnog okruga, poštujući Statut NUNS-a“.

Dragana Sotirovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sama Sotirovski je, komentarišući ovu najavu, rekla da „i kada odmrzne status, sigurno neće biti članica NUNS-a“, jer joj je „ispod časti da se tamo vrati“.

Interesantno je, kako prenose pojedini mediji, da je Sotirovski u zvaničnoj biografiji, koja je bila istaknuta na internet prezentaciji grada Niša, navela da je tri puta bila nominovana za nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, kao i da je „medijski trener po sertifikatu NUNS-a“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare