Milan Marinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povodom Dana zaštite podataka o ličnosti koji je obeležen 28. januara, poverenik za informacije od javnog značaja osvrnuo se na trenutno stanje u ovoj oblasti autorskim tekstom za Nova.rs. Smatra da građani postaju svesniji koje opasnosti nosi nepromišljeno postupanje sa svojim podacima, kao i koja je uloga Poverenika u pogledu zaštite njihovih podataka o ličnosti. Dodaje da su i lica koja obrađuju podatke postala svesna svojih prava i ograničenja koje moraju da poštuju.

Njegov tekst prenosimo u celosti.

„Кada govorimo o statistici u 2022. godini je 600 rukovalaca imenovalo lice za zaštitu podataka o ličnosti i o tome obavestilo Poverenika, a do sada u januaru 2023. godine, od početka primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ukupno njih 4.448 rukovalaca.

Obavezu dostavljanja evidencije Povereniku o licima za zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji ima više od 12.000 subjekata, tako da navedene brojke nisu nešto čime bismo mogli da se pohvalimo, iako Poverenik kontinuirano radi na podizanju svesti rukovalaca i obrađivača u vezi sa obavezama propisanim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, što obuhvata slanje kontrolnih lista na adrese rukovalaca i realizaciju specijalizovanih obuka za organe vlasti i druge rukovaoce i obrađivače.

Do sada imamo 36 stranih privrednih društava, kao što su Google, Viber, Netflix,Wizz Air, koja su imenovala svoje predstavnike u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i dalje postoje oni koji podatke naših građana obrađuju u velikom broju a ovu obavezu nisu ispunili, kao što je primera radi Facebook.

Poverenik stalno ažurira tu listu i možete je pronaći na našoj internet stranici u delu Zaštita podataka o ličnosti https://www.poverenik.rs/sr/заштита-података/представници-страних-привредних-друштава-у-складу-са-законом-о-заштити-података-о-личности.html.

Dalje, ovlašćena lica Službe Poverenika imaju redovne nadzore, kao i vanredne kada postupaju po pritužbama lica.

Pročitajte još:

Do 2023. godine su redovni inspekcijski nadzori bili fokusirani više na savetodavne i preventivne posete, prevashodno zbog COVID19 mera, ali ćemo to u ovoj godini promeniti. Počećemo da primenjujemo i represivne mere, čiju primenu omogućava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, što će dovesti i do promena u postupanju onih koji obrađuju podatke o ličnosti.

Takođe, jedna od uloga Poverenika je i edukacija. Organizujemo razne vrste panela, okruglih stolova, obuke za građane ali takođe i specijalizovane obuke za organe vlasti i druge rukovaoce i obrađivače, što samostalno, što sa partnerima.

Danas smo objavili i najnoviju publikaciju iz oblasti zaštite podataka o ličnosti „Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika“ gde je pored navedene prakse Poverenika objavljen i dokument kao pomoć licima za zaštitu podataka o ličnosti, kao i smernice oko procene uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti.

Mislili smo i o deci, onoj najmlađoj populaciji, koja je najugroženija kada govorimo o zaštiti podataka o ličnosti, jer provodi dosta slobodnog vremena na internetu, uključujući i korišćenje raznih socijalnih mreža, ne razmišljajući često o posledicama prodora u privatnost. Tako da smo želeli da ih podučimo koliko je važno da znaju šta su podaci o ličnosti, kako mogu bezbedno da ih koriste i kome mogu da se obrate ukoliko dođe do njihove zloupotrebe.

Iz tog razloga smo pripremili brošuru za decu „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?“, autora Dragana Ilića, uz pomoć programa „Nova pismenost“, koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

Milan Marinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Milan Marinović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da sumirano, mislim da je stanje u ovoj oblasti bolje nego prethodnih godina, da se za 15 godina zaštite podataka o ličnosti promenila svest građana, ali i onih koji naše podatke obrađuju, ali da je potrebna stalna edukacija i rad na unapređenju svih aspekata zaštite podataka o ličnosti, naročito imajući u vidu brz razvoj tehnologija i veštačke inteligencije.

Ono na šta smo još kao institucija ponosni je da smo krajem 2022. godine otvorili prvu regionalnu kancelariju u Novom Sadu. Još je rano da govorimo o prvim rezultatima ali smatram da će veoma brzo građani Vojvodine osetiti tu prednost i moći lakše da ostvaruju svoja prava iz nadležnosti Poverenika. U planu je otvaranje još dve kancelarije Poverenika tokom 2023. godine, u Nišu i Кragujevcu, što će se svakako pozitivno odraziti na rezultate našeg rada.

Na kraju, pored nadležnosti iz oblasti prava na zaštitu podataka o ličnosti Poverenik štiti i ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja tako da bih iskoristio priliku da naglasim da sutra, 31.01.2023. godine, ističe rok za podnošenje godišnjeg izveštaja za 2022. godinu o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

U slučaju da organ vlasti propusti da Povereniku podnese godišnji izveštaj, Poverenik je ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv rukovodioca tog organa vlasti.

Tako da pozivam još jednom sve organe vlasti da blagovremeno izvrše svoju zakonsku obavezu putem Portala za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, na veb adresi: https://izvestaji.poverenik.rs“.

BONUS VIDEO: Marinović: Prema saznanju Poverenika, biometrijske kamere za prepoznavanje lica još nisu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar