Foto: N1

Opština Šid ugrozila je privatnost zaražene virusom korona i prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je javno obelodanila lične podatke prvozaražene osobe u ovom mestu. Do ovog zaključka došao je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u postupku nadzora nad Štabom za vanredne situacije u Šidu.

Poverenik je, kako je potvrđeno za 021 u ovom nadzornom organu, nadležnima u ovoj opštini izrekao korektivnu meru opomene, u skladu sa zakonom.

Podsetimo, Štab za vanredne situacije opštine Šid 5. aprila je na svojim javnim platformama – zvaničnom sajtu, Fejsbuk stranici, pa čak i na Instagram profilu, objavio ne samo inicijale prve osobe zaražene virusom korona u Šidu, već i radno mesto, godine i ulicu u kojoj ova osoba živi.

Čak je zamenik predsednika opštine i komandant kriznog štaba u Šidu Zoran Semenović u snimku postavljenom na Fejsbuk stranici izneo ove podatke o identitetu pacijentkinje.

Prva obolela bila je, inače, medicinska sestra na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici koju, kao i svakog pacijenta i građanina u Srbiji, štite zakoni Srbije.

Opština Šid je sa navedenih javnih platformi uklonila vest u kojoj se iznose lični podaci građanke i zdravstvene radnice.

I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović komentarisao je da je Šid ušao u preterano detaljisanje o zaraženoj građanki.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar