Poverenik pozvao na čuvanje dokumentacije o epidemiji

Društvo 05. maj. 202011:05
Podeli:
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pridružio se pozivu organima vlasti, poslovnom sektoru i istraživačkoj zajednici da dokumentuju odluke i transakcije koje su doneli i ostvarili za vreme trajanja pandemije kovid-19, jer će ta gradja biti korisna za budućnost.

U saopštenju kancelarije poverenika navodi se da su ovakvu preporuku podržali Međunarodna konferencija poverenika za informacije (ICIC), u čijem radu učestvuje, Međunarodni savet arhivista (ICA), Unesko i još nekoliko drugih organizacija, koji su juče potpisali zajednički stav „Obaveza dokumentovanja ne prestaje u krizi, nego postaje još značajnija“.

Pročitajte još:

„Iskustvo nas uči da je sačuvana dokumentacija koja je nastala tokom drugih pandemija, na primer Španskog gripa (1918), bila od velike koristi za savladavanje problema i nedaća u narednim, sličnim situacijama. U tom smislu, građa nastala tokom pandemije virusa kovid-19 biće od velike koristi u daljem izučavanju pandemije u cilju blagovremenog preduzimanja potrebnih mera“, navodi se u saopštenju poverenika.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar