Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oštro je osudila seksistički govor koji se odnosio na zamenicu direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Dariju Kisić Tepavčević i navela da je reč o apsolutno nedopustivom ponašanju u javnoj sferi.

„I ne samo za nju, imali smo priliku da vidimo isto to za nastavnicu likovnog, kao i za novinarku N1 Žaklinu Tatalović, koja je takođe bila izložena nedopustivom govoru i seksizmu. Osudili smo to, posredi su nedopustive predrasude i stereotipi prema ženama koji funkcionišu i u vreme vanrednog stanja, mnogi se od toga nisu uzdržali“, rekla je Janković za televiziju N1.

„Lalić ima pravo da radi svoj posao“

Upitana za komentar o privođenju, pa puštanju novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, zbog komentarisanja stanja u Kliničkom centru Vojvodine, Janković je navela da najoštrije osuđuje napade na novinarku. Ona je navela da Lalić ima pravo da radi svoj posao.

Ona je ukazala na određeni stepen stigmatizacije kojem su, kako smatra, bili izloženi državljani Srbije koji su se vraćali iz inostanstva, kao i najstariji sugrađani, oboleli od koronavirusa.

„Tražio se krivac u onima koji su oboleli od koronavirusa, mnogi su se obraćali nama kao instituciji, jer su se našli u situaciji da budu izvređani ili da im se ne pruži zdravstvena zaštita. To pravo ne može biti ni ukinuto, ni derogirano tokom vanrednog stanja“, poručila je poverenica i ocenila nedopustivim naslov u dnevnim novinama koje nije imenovala, a koji je osuđivao one koji su se vratili u Srbiju uz ironičnu poruku „da im je Srbija sada dobra“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram