Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku ministarstvima zdravlja i rada da razmotre izmenu postojeće zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih lica uvedene usled epidemije korona virusa.

Iz kancelarije poverenice danas je saopšteno da je ona preporuku uputila posle obraćanja gradjana i udruženja koja se bave zaštitom starijih u Srbiji.

Ona je upozorila da dugotrajna izolacija i usamljenost kod starijih može da dovede do „povećanja depresije, anksioznosti i kognitivnih poremećaja, pre svih demencije“.

„Poverenica naglašava da su stariji gradjani i gradjanke Srbije podneli veliki teret pandemije jer su od samog početka bili odvojeni od dece, rodbine i prijatelja, ali su istovremeno pokazali visoku svest, razumevanje i poštovanje svih preduzetih epidemioloških mera, te očekuje da će nadležni pronaći adekvatan način za rešenje ovog problema“, stoji u saopštenju.

Po važećoj odluci, korisnicima ustanova za smeštaj starijih lica u Srbiji potpuno je zabranjeno napuštanje objekta, a i posete su potpuno zabranjene izuzev unapred zakazanih, i to ukoliko u ustanovi, i kod zaposlenih i kod korisnika, u periodu od dve nedelje pre posete nema slučajeva obolelih, ili kada je korisnik vakcinisan a od druge doze je prošlo najmanje sedam dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar