U poslednje četiri godine, prema percepciji građana, nije došlo do smanjenja diskriminacije u javnom govoru - jedan je od zaključaka istraživanja koje je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila javnosti. Ona navodi i da je generalno napetost u društvu prilično velika, te da zabrinuta zbog tolike količine ostrašćenosti.

Prema rečima Janković, više od 70 odsto građana smatra da je diskriminacija prisutna u Srbiji, te da takvi trendovi nisu zaobišli ni EU. Posebno se, kako navodi, beleži porast nekoliko oblika diskrimancije – govor mržnje, rasizam, ksenofobija i antisemitizam.

Janković ističe za N1 da građani kao diskriminisane grupe prepoznaju Rome, pripadnike LGBT zajednice, a potom diskriminaciju po osnovu imovinskog stanja i političkog opredeljenja i invaliditeta.

„Socijalna distanca koja se meri je najveća prema migrantima, obolelima od HIV-a, pripadnicima LGBT zajednice i Albancima“, kaže poverenica.

Ističe da građani kao najugroženije vide siromašne, rome i žene, te da je istraživanje pokazalo da bi preko 70 procenata građana volelo da se više govori o različitim vidovima diskriminacije.

„Svim novinarima se mora stvoriti bezbedno okruženje“

Janković je, povodom napada na novinara N1 Mladena Savatovića rekla da je takvo ponašanje apsolutno nedopustivo.

„Naravno ne želim da generalizujem i da kažem da se svi ne odnose adekvatno prema novinarima, ali ovo ponašanje je zaista za svaku vrstu osude, jer se svim novinarima mora stvoriti bezbedno okruženje za obavljanje posla“, rekla je poverenica.

Komentarišući pretnje upućene novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću, Janković ističe da je zabrinjavaju takvi postupci koji, kako je navela, postaju sve češći.

„Brine me sledeće – ljudi počinju da misle da mogu da uzmu pravdu u svoje ruke, jer smatraju da je to što je, u ovom slučaju Gruhonjić, izjavio nešto za šta su oni ovlašćeni da ga sankcionišu. Nema niko pravo da vam preti i da vas napada zato što se ne slaže sa onim što ste rekli“, rekla je ona.

Dodaje i da je sigurno da je vlast uvek više odgovorna, ali da je generalno napetost u društvu prilično velika i da bi se smanjila moramo svi zajedno da je smanjimo.

„Na institucijama je da istraže ko je to uradio da se ne bi stvarala jedna atmosfera u javnosti da neko sa vrha vlast naređuje da se nekome preti“, navela je poverenica.

Janković kaže i da je zabrinuta zbog ostrašćenosti i kada je u pitanju Zakon o rodno senzitivnom jeziku i da je krajnje neozbiljno da se taj zakon banalizuje, kako se trenutno čini.

***

BONUS VIDEO – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar