Aleksandra Čamagić Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić učestvovala je danas na konferenciji povodom početka realizacije projekta „Posao po meri: ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji se realizuje uz pomoć Foruma mladih sa invaliditetom i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Čamagić je u ime Grada Beograda potpisala Memorandum o saradnji sa gradonačelnicima i predstavnicima pet lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima će se naredne četiri godine program primenjivati, uz pomoć Nacionalne službe za zapošlјavanje, Privredne komore Srbije, resornog ministarstva i organizacija koje se bave ekonomskim osnaživanjem osoba sa invaliditetom.

Čamagić je  podsetila da je 3. decembra obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i istakla da samo 62 privredna društva u Srbiji zapošlјavaju osobe sa invaliditetom.

„Cilј ovog projekta jeste da radi na osnaživanju zapošlјavanja, pre svih mladih osoba sa invaliditetom, a uz podršku nas iz lokalnih samouprava i udruženja koje se bave njihovom integracijom u društvo,“ najavila je Čamagićeva.

Ona je istakla da je osobama sa invaliditetom potrebno dati podršku u karijernom vođenju, kao i prilikom samog traženja posla.

Ovo je dvosmeran proces i zato je potrebno osnažiti i poslodavca i osobe sa invaliditetom, a s cilјem njihovog uspešnog zapošlјavanja.

„Potrebno je da govorimo o tome šta mladi sa invaliditetom mogu i koje su im sposobnosti, a ne da se kao društvo bavimo njihovim ograničenjima,“ zaklјučila je sekretarka Čamagić. Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil je istakao da će USAID pomoći ovaj projekat sa dva miliona dolara, a uz pomoć Foruma mladih sa invaliditetom.

„Sjedinjene Američke Države su ponosne što već dugo predstavlјaju društvo koje nikako ne isklјučuje osobe sa invaliditetom, već upravo suprotno, aktivno ih uklјučuje u sve sfere društva,“ naveo je Hil.

On je dodao da SAD želi da podrži napore Srbije da svi njeni građani imaju koristi od ekonomskog rasta zemlјe, kao i da Srbija ima koristi od privrednog potencijala svih svojih građana.

Izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Jovana Krivokuća Milovanović je naglasila da će projekat biti implementiran u šest lokalnih samouprava u Srbiji.

Kako je navela, reč je o Beogradu, Nišu, Subotici, Valјevu, Zrenjanjinu i Novom Sadu.

Događaju u Privrednoj komori Srbije prisustvovali su predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošlјavanje Petar Jarić i savetnik predsednika PKS Aleksandar Perić.

Prisustvovali su takođe i potpisnici memoranduma o saradnji – gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, gradonačelnik Zrenjanjina Simo Salapura, gradonačelnik Valјeva Lazar Gojković, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić, v.d. načelnika Gradske uprave Grada Novog Sada Lidija Tomaš.

****

BONUS VIDEO: Društvo nedovoljno svesno problema osoba sa invaliditetom 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar