Brankica Janković Foto: N1

Svih ovih 12 godina koliko postoji institucija poverenika za zaštitu od diskriminacije i unapređenja ravnopravnosti najveći broj pritužbi stiže od građana i građanki sa invaliditetom, a invaliditet je uvek među prva četiri ili pet osnova po broju pritužbi koje stižu, rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema njenim rečima, najveći problem svih ovih godina jeste pristupačnost, ali ne samo fizička već i druge vrste prepreka koje stoje pred građanima sa invaliditetom koji imaju senzorna oštećenja poput slepih, slabovidih i gluvih.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov istakao je danas da Srbija 2007. godine ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom i da je posvećena stvaranju pravednog društva ravnopravnih građana.

„Jedna osetljiva grupa naših građana jesu i osobe sa invaliditetom čiji međunarodni dan sutra proslavljamo i povodom toga smo se odlučili da o jednoj temi, a to je pristup i podrška obrazovanju osoba sa invaliditetom otvorimo u okviru našeg instituta društveni dijalog“, kazao je Žigmanov uoči dijaloga.

Celu vest možete da pročitate na sajtu N1

BONUS VIDEO: Zašto rampe i liftovi za osobe sa invaliditetom nisu deo urbanističkog plana 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar