Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Hirurg i poznati svetski stručnjak Marko Lens pokrenuo je postupak pred sudom časti zbog smrti njegove majke Lj. I. (73), za čiju smrt je prema njegovim rečima odgovorna grupa lekara sa Klinike za psihijatriju Kliničkog-centra Srbije u Beogradu.

Majka doktora Lensa preminula je u avgustu 2020. godine, a prema navodima hirurga, za njenu smrt je odgovorna grupa lekara iz ove ustanove i to profesori doktori Aleksandra Jovanovića, Milan Latas, Maja Ivković, Bojana Savić, Slobodanka Pejović Nikolić i Dubravka Britvić.

Kako ističe doktor Lens, Sud časti je pokrenuo postupak zbog osnova sumnje nesavesnog lečenja, povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali i povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije.

Foto:Newsmax Adria

„Na moju prijavu koju je prvobitno odbacio Sud časti Regionalne komore lekara Beograd, a nakon moje žalbe i mišljenja sudskog veštaka prim. dr Slobodana Simić, Vrhovni sud časti Lekarske komore Srbije naložio je Sudu časti Regionalne lekarske komore Beograd da pokrene postupak“, rekao je za Nova.rs doktor Lens.

Sud časti nije dozvolio javnosti da prisustvuje glavnoj raspravi

Doktor Marko Lens rekao je da na glavnoj raspravi pred Sudom časti nije bilo dozvoljeno prisustvo javnosti, iako je to suprotno svim pravilima.

“Iako su na osnovu čl. 203 Statuta Lekarske komore rasprave po pravilu javne, ovom prilikom naš zahtev za prisustvo javnosti (2 osobe) je prvobitno odbio sekretar Suda casti i to sekretar Tanja Ilić Zavišić, sa izgovorom da javnost ne može da bude prisutna tokom rasprave zbog trenutnih epidemioloških mera. Sala je bila dovoljno velika i mogla je da primi sve zainteresovane i da se ispoštuje mera od dva metra razmaka. Pored toga, mere nisu poštovane ni tokom proslave krsne slave Lekarske komore. Oni su proslavili 14. novembara Svete Vrače, a ni ovom prilikom nisu poštavane mere”, rekao je profesor Lens za Nova.rs i dodao:

Foto:Regionalna lekarska komora Beograda

“Kao lekar u potpunosti se slažem da je izuzetno bitno da svi članovi našeg društva poštuju epidemiološke mere propisane od strane Nacionalnog kriznog štaba i lično se zalažem za poštovanje istih, ali ne mogu da prihvatim da Sud časti zloupotrebljava trenutnu epidemiološku situaciju i svojim postupanjem krši druga osnovna ljudska prava, kao što je pravo na pravično i pravedno suđenje”, rekao je profesor Lens.

On je naglasio da je iznenađen dvostrukim standardima koji postoje kada je reč o poštovanju epidemioloških mera, iako je nedavno održan skup lekara na kojima su prisustvovali ministarka Darija Kisić Tepavčević i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, a pozdravni govor održali su direktor LKS dr Dinić i predsednica RLK Beograd, dr Olga Popovic.

Lens naglašava da na ovom skupu nije bilo adekvatnih mera, stoga nema razloga da javnost ne prisustvuje sednici Suda časti, a da se u isto vreme održava simpozijum lekara koji ne poštuju mere.

Pored toga, doktor Lens je pisao i Zaštitniku građana i Ujedinjenjima protiv kovida, a od Lekarske komore još uvek nije dobio nikakav odgovor.

Bonus video: Lončar: Država će reagovati povodom vajber grupe za Ivermektin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar